Екипи от пътни полицаи и жандармеристи ще дежурят по основните пътища и автомагистрали, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Мерките целят завишен контрол и ограничаване на тежките пътно-транспортни произшествия. Служители на зоналните жандармерийски подразделения ще се включат в контрола на пътното движение съвместно с патрулите на "Пътна полиция - КАТ".

"Смесените полицейски екипи ще дежурят по основните пътища и автомагистрали." Това гласи заповед на генералния секретар на МВР Павлин Димитров.

Мярката е свързана с необходимостта да бъде ограничен броят на тежките пътно-транспортни произшествия през туристическия сезон.

Екипи на Гранична полиция и морската администрация в Бургас също започват проверки, но на моторни джетове, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Ще бъдат проверени и бързоходни моторни яхти, скутери и други плавателни съдове за спорт и развлечение в Бургаски регион за спазване на мерките за безопасност.

Проверката е по искане на областната управа. Морската администрация града ще провеждат от 21 до 24 август съвместни проверки по използването на моторни джетове, застрашаващи безопасността на почиващите.

Ще се следи дали тези плавателни средства влизат в морето само в обособени водни бази, където няма хора, както и дали използващите ги са пълнолетни, на които е направен инструктаж.

Фирмите, които ги предоставят, трябва да имат технически средства, с които при нужда да спират джетовете дистанционно, както и да имат готовност за оказване на първа медицинска помощ.

Ще бъдат проверени и бързоходни моторни яхти, скутери и други плавателни съдове за спорт и развлечение в Бургаски регион за спазване на мерките за безопасност.