На 19 април 2023 г., от 10 ч., в кампуса на Национална спортна академия в Студентски град ще се проведе събитието „Студенти за безопасност на пътя“. Инициативата е на студенти от специалността „Автомобилен и мотоциклетен спорт“ и е насочена към младите хора на България с призив за отговорно шофиране.


Организаторите са подготвили програма от провокативни демонстрации и симулации, с които в контролирана среда ще покажат критични ситуации на пътя. Участниците в събитието ще имат възможността да преживеят в специални симулатори различни видове пътни инциденти като челен удар, преобръщане на автомобил през таван и др. По този начин ще се убедят в значението на предпазните колани. Ще могат да наблюдават как специалисти на БЧК оказват първа помощ на пострадали в катастрофа, както и да направят опит за елементарни физически дейности с Алко-очила (симулиращи замъгленото зрение при употреба на алкохол до 0,8 промила и 1,5 промила). Екип на Пожарна безопасност ще демонстрира нагледно как се разрязва автомобил след тежко произшествие за максимално бърз достъп до пострадалите в него. 


Предвидена е и демонстрация на професионални шофьорски умения или т.нар. дрифт, а водещ и коментатор ще бъде популярният автомобилен експерт и влогър Филип Лазаров Bri4ka. 


Събитието се организира от Национална спортна академия в партньорство със Столична община, Национално представителство на студентските съвети, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Държавна агенция за закрила на детето, Национална служба за охрана, Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Столична дирекция на вътрешните работи, Областна дирекция на МВР- София и Столична организация на Българския Червен кръст. 


Датата 19 април не е случайно избрана. На този ден в катастрофа, предизвикана от млад шофьор, загина журналистът Милен Цветков. За съжаление, статистиката показва, че най-честата причина за смърт на хора на възраст между 18 и 25 години са именно пътните инциденти.