Чудотворната икона на Света Богородица Осеновица идва от Рилския манастир в Ботевград. На 25 октомври /сряда/ от 15 часа тя ще бъде поставена за поклонение в новата църква – „Успение на Пресвета Богородица”, в Ботевград. От 17 часа ще бъде отслужена празнична вечерня. 


На следващия ден – 26 октомври /четвъртък/, когато е православният празник Димитровден, иконата ще бъде пренесена в църквата „Свето Възнесение Господне”. Тя ще остане там от 7.45 до 14 часа. Литургия ще отслужат Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил и архиерейският наместник отец Борис.  


Иконата на Света Богородица Осеновица се съхранява в Рилския манастир. Старинната чудотворна икона е с 32 четириъгълни преградки с мощи на светци. В горната й част има надпис „Одигитрия" (Пътеводителка). Според  старо предание тя е била подарена на Рилския манастир от сестрата на цар Иван Шишман, така наречената „Мара бяла българка" - жена на султан Мурад І (1319-1389). По този начин, наред с религиозната си стойност като християнска светиня, тя добива и историческо значение.


Иконата се намира в специален иконостас при третата колона на голямата манастирска църква. Иконата се пази винаги заключена. Само на големи празници, при масово посещение, след Света литургия с нея се прави тържествена лития. Местното население почита иконата като изцелителка при тежки заболявания и при масови епидемии. В такива случаи свещеник с епитрахил, монах, прислужник и въоръжена охрана посещават дома или обхождат засегнатите места, правят водосвет, поръсват и се връщат.