За първи път Боянската чудотворна икона на Пресвета Богородица от Украйна гостува в Ботевград през 2008 год. Сега ботевградчани отново ще могат да я видят и да се помолят пред нея за здраве. Иконата ще бъде посрещната около 17.30 часа на 26 май в Църквата „Свето Възнесение Господне”. Тя ще остане в черквата през цялата вечер и на другия ден - 27 май /понеделник/, до 16 часа. След това ще бъде пренесена в новата черква „Свето Успение Богородично”. На 28 май иконата ще отпътува за Етрополе.  


Боянската чудотворна икона на Пресвета Богородица  пристига по инициатива на Ловчанския митрополит Гавриил и с благословението на Банченския архиепископ Лонгин. От 25 май до 2 юни тя ще бъде изложена за поклонение в централните храмове на духовните околии на Ловчанска епархия, съобщава БТА. 


Боянската икона на Божията майка се пази в църквата "Рождество на Пресвета Богородица" в женския манастир в село Бояна, Новоселицки район на Черновицка област (Украйна). Тя е била изографисана през 1991 г. за иконостаса на обновения след 30 години запустение храм, разказват от митрополията.


Оттам допълват, че първото чудо с иконата е станало на 18 декември 1993 г., в навечерието на празника на св. Николай. По време на полиелея, когато в храма зазвучало песнопението "Хвалите имя Господне" и свещеник Михаил Жар (сега Банченски архиепископ Лонгин) кадял храма и олтара, забелязал, че на иконостасната икона на Пресвета Богородица очите на Божията майка са пълни със сълзи, които изведнъж обилно потекли по иконата.


Вестта за чудотворния образ бързо обиколила целия окръг. Скоро от иконата се случило първото изцеление. Млада майка от Хмелницката област, като чула за чудотворната икона, довела в Бояни своя тежко болен, според заключението на лекарите неизлечим, малолетен син. Момчето имало злокачествен тумор на мозъка 4-ти стадий. Майката се молела с последна надежда, молили се и енориашите, молил се с духовенството и отец Михаил. Скърбящата майка с болния си син прекарала в Бояни известно време, а след това завела малкия Георги за изследване. Било трудно да се повярва, но лекарите констатирали, че туморът е изчезнал.


Второто чудесно изцеление от иконата се случило през същата 1993 г. Тежкоболният от рак полски свещеник Игор дошъл в Бояни, за да измоли от Божията майка търпение и сили в болестта, та достойно да понесе неизлечимия недъг и да почине по християнски. Но Господ отсъдил иначе. Отец Игор се излекувал, казват още от Ловчанската митрополия.


Оттам посочват още, че множеството чудеса, станали от тази икона, били детайлно изучени и представени на Синодалната комисия на Украинската православна църква - Московска патриаршия. На 4 октомври 1994 г. на заседанието на Светия синод на УПЦ МП, под председателството на Киевски и на цяла Украйна митрополит Владимир, иконата била призната за чудотворна и получила името "Боянска" (в чест на мястото, където извършила своите чудеса).


През 1999 г. около храма в чест на Рождество Богородично се основава Боянският женски манастир. Отец Михаил приема монашество в манастира, основан от него, близо до който възниква детски приют.


Постоянното местопребиваване на Боянската чудотворна икона е храмът "Рождество на Пресвета Богородица" на Боянския манастир, съобщава още БТА.