Иван Степанов е бивш директор на Горското стопанство в Ботевград. От три години е директор на Ловното стопанство „Росица” в Севлиево. Потърсихме мнението му на специалист какви трябва да са мерките, за да бъде овладяно разрастването на болестта африканска чума по свинете у нас.

Започвам с най- важно: единственият начин да се спре развитието на болестта е 3 месеца вирусът на чумата да не намери прасе (диво или питомно), което да зарази. Три месеца - толкова живее вирусът в естествена среда при сегашните метеорологични условия.
Защо обаче у нас е трудно да осигурим това условие? Защо усилията не дават резултат? Може би отговорът се крие в ориенталския начин  на мислене на неселението у нас...?
Съвсем логично е първият случай  на установяване на болестта АЧС в община Ботевград да е в Трудовец. Винаги  съм твърдял, че в  селото има недисциплинирани хора, които мислят, че законите в България не важат за тях. Особено ловците!
А иначе епидемията от Африканска чума по свинете доказа, че България  абсолютно задължително трябва  да приключи с т.н. „задни дворове”. Те са най-опасният резервоар и разпространител на болестта.
Второ: Дивата свиня, която също е разпространител на чумата.
От години наред всички държавни институции се опитват да накарат организираните ловци да намалят запаса на дивата свиня.  / Премахната бе необходимостта от придружител при индивидуален лов,  а разрешителните за индивидуален лов са на символична цена от  1 лев. Съгласно Закона за лова и опазване на дивеча на дива свиня се ловува целогодишно и денонощно./  И какъв е резултатът - увеличен запас през 2019г. Въпреки непрекъснатите гонки през сезон 2018-2019г.
Ефективен и подходящ начин за "депопулация" на дива свиня е ловене в капани и избиване. Аз лично смятам, че трябва да се щадят глиганите и старите женски свине, на които ще се надяваме да възстановят популацията. Трябва да се избиват прасетата до 2г., които са 80% от запаса.
Сега, когато вирусът вече е завладял половин България, гоненето на дивеч със или без куче е недопустимо. Това, което ловците не успяха да приберат чрез лов, чумата ще си го вземе, а ловците трябва да го загробят.
За мен е обидно да се плаща на ловците, за да изпълняват задълженията си по стопанисване на дивеча. Особено за  най-любимото им задължение - да ловуват. Но след като държавата има пари и иска да ги похарчи по този начин - ОК, определено има стимулиращ ефект. Разбира се обаче, че тогава трябва да се плаща и на служителите в горите, които отстрелват или намират прасета.
 Много важно е да не се крият открити умрели прасета. Напротив,  от тях и от всяко отстреляно  прасе трябва да се вземат и изпращат проби. Криенето на болестта задълбочава рязко проблема.