Мобилна автоматична станция към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) ще следи за чистотата на въздуха в Ботевград през следващите шест денонощия. В момента лабораторията е базирана на служебния паркинг до НЧ „Христо Ботев 1884“, където ще извърши 24-часови проби. След това ще бъде преместена на площадката на „Напоителни системи“.


Измерванията на чистотата на въздуха са в изпълнение на поетия ангажимент от общинското ръководство пред гражданите на Ботевград.


Проблемът с лошата миризма, която периодично се носи над града, датира от години. Неведнъж в общинската администрация са постъпвали и устни, и писмени сигнали за наличието на този проблем. Преди четири месеца дори бе организирана подписка срещу разнасящата се смрад. От общината организираха няколко срещи с представители на Регионална инспекция по околната среда и водите и Регионалната здравна инспекция и поискаха съдействие от тях. На тези срещи бяха поканени и производствени фирми, сочени като източници на неприятната миризма.


Резултатите от проведените изследвания на качеството на атмосферния въздух в Ботевград ще са готови до 5 декември. Те ще бъдат предоставени на РИОСВ – София, съобщиха от мобилната лаборатория.