Както вече съобщихме, след кросовата надпревара, от 14:00 часа в малкия салон на НЧ „Тодор пеев-1871” се проведе ученическата викторина под надслов " Моят град от днес е свободен". Участие взеха 5 отбора от СУ „Христо Ясенов”, ПГ „Тодор Пеев”, ОУ „Христо Ботев” – Етрополе, ОУ „Христо Ботев” – с. Лопян и ОУ „Георги Бенковски” – с. Малки Искър.
Викторината премина в три кръга:
- в първия кръг състезателите трябваше да покажат в рамките на 5 минути своите знания, наблюдателност, концентрация и умения за работа в екип.
- във втория кръг на всяко училище се дадоха 3 минути време, за да покаже своята творческа изява, посветена на освобождението на Етрополе.
- в третия кръг отборите също за 3 минути трябваше да подредят пъзел – куплет от стихотворението на Георги Билев „Балада за освободителите”.
Работата на отборите наблюдаваше и оценяваше комисия в състав: Росица Христова - заместник-кмет на община Етрополе, Росица Иванова - старши експерт "Социална политика, спорт и туризъм" и Наталия Цветкова - директор на Историческия музей.
Началото на викторината  постави детската група с ръководител Цветелина Овчарова, която поздрави с песен всички участници.
След което беше изтеглен жребия за реда на представяне на отборите в състезанието.
- В първия кръг: те имаха 5 минути да отговорят на 10 въпроса, формулирани на базата на представената от Историческия музей презентация „Етрополе в летописа на Руско-турската война 1877-1878 година”.
Същите въпроси бяха зададени и на публиката, с подаръци за дадените вярни отговори.
- Във втория кръг: за 3 минути отборите представиха творческите си изяви, свързани с тематиката на викторината: авторски картини, табло с текст и снимки, стихотворения и др.
- Интересно премина третият кръг: на отборите бяха дадени изрезки от куплет на стихотворението „Балада за освободителите”, които отборите трябваше да налепят върху лист хартия в съответната последователност, за да се получи правилния текст. И всичкото това – за 3 минути време. Цялото стихотворение беше изпълнено от Даяна Димитрова и Паолин Радославов от 12 б-в клас на СУ "Хр.Ясенов".
Резултатите от всеки кръг се записваха на специално подготвено табло. Нашите читатели могат да ги видят от приложената снимка. Крайният резултат от викторината е в следния порядък:
1 място СУ "Хр.Ясенов"
2 място ОУ "Хр.Ботев" гр.Етрополе
3 място ПГ "Тодор Пеев"
4 място ОУ "Г. Бенковски" с.Малки Искър
5 място ОУ "Хр.Ботев" с.Лопян
Грамотите и подаръците за всички участници връчи на техните капитани заместник-кметът Стефан Борисов.
Накрая не липсваха и снимките за спомен от днешното напрегнато, но изпълнено от всички участници с чувство за отговорност, състезание.
Самата викторина се различаваше от такива, които са провеждани други година по повод Освобождението на Етрополе. Авторите на сценария са заложили върху творчеството и свободната изява на състезателите. Без предварително заучени наизуст текстове.