На 29-ти ноември в кино „Форум“ по повод 140 години от Освобождението на града ще бъде представен най – новият документален филм за Ботевград с наименование „Битката на героя и предателя“ – плод на продуцентско решение. 


Филмът е част от нашумялата поредица на „Файв Стар Медиа Груп“ и БНТ – „Битките за Европа“, посветена на най – знаковите сражения провеждали се през вековете на територията на днешна България – Никопол, Сливница, Плевен, Арабаконак...


В сюжета на филма е проследен ходът на боевете в прохода Арабаконак през зимата на 1877 г. В суровите зимни условия на Стара планина един срещу друг начело на армиите си застават героят – генерал Йосиф Гурко и предателят – потурченият германец Мехмед Али паша. Сложната шахматна партия между двамата завършва с епична победа на руските войски и българските опълченци, а това довежда до погрома на османската орханийска армия.


Режисьор на филма „Ботевград – Битката на героя и предателя“ е Степан Поляков, режисирал някои от най-успешните документални продукции в последните години. Сценарист е Александър Перпелиев, познат на публиката като автор на култовите „Ловеч – тайната столица“, „Градът на живата магия“, „Небесният Йерусалим“ и други. Главен оператор е Момчил Александров, пред чиято камера са заставали някои от най – големите звезди на испанското кино. Авторската музика е на Валери Пастармаджиев – известен рок музикант и композитор.


След първата прожекция на 29-и ноември от 11:30ч. в кино „Форум“ до края на годината филмът за битката в прохода Арабаконак ще има премиера и по Българската национална телевизия. 


Специално за премиерата ще присъстват режисьорът Степан Поляков и сценаристът Александър Перпелиев, които след прожекцията ще се срещнат с публиката.