Режисьорът Николай Василев е заснемал в продължение на 20 години филма за Ваклуш, една от най-енигматичните личности на България. Осъден на смърт, обявен за „враг на народа“, той надживява политическите лагери на комунизма. За него страданието не съществува, а злото е нееволюирало добро.

Ваклуш завършва богословие, но стига до идеята, че човекът не е грешник, както учат религиите. Предлага в Хартата за правата на човека да се добави защита на душата. Той е лектор и автор на трудове с религиозно-философска и културно-историческа тематика. След промените през 1989 г. е поканен да преподава в Пловдивския и Софийския университети. Там в лекциите си по история на религиите често напомня надписа на делфийския храм „Познай себе си и ще познаеш боговете и света“. Той преживява това познание и формулира учение „Път на Мъдростта“.

Лентата е посветена на 100-годишнината от рождението на Ваклуш Толев. Във филма своите спомени за Ваклуш споделят президентът Петър Стоянов, д-р Илко Семерджиев, проф. д-р Мария Славова, д-р Огнян Минчев, проф. д-р Иван Желев, доц. д-р Иван Бъчваров, доц. д-р Кирил Коликов, Боико Станкушев и др.


Филмът „Ваклуш” ще бъде прожектиран в кино „Форум” на 6 октомври от 18.30 часа . На прожекцията ще присъства режисьорът Николай Василев, който след това ще разговаря с публиката.