Община Ботевград е вложила около 365 000 лева за основни и текущи ремонти във Врачеш през настоящата година, като в тази сума не са включени средствата за социални дейности. През идната за селото са предвидени около 470 000 лева. Това съобщи кметът на общината Иван Гавалюгов на среща с жителите на населеното място. Тя се проведе вчера в пенсионерския клуб във Врачеш. На срещата присъстваха още зам. кметовете Борис Борисов и Цветелин Цветков, управителят на “ВиК Бебреш“ Цветозар Гаврилов, изпълнителният директор на “Балкангаз 2000“ АД Михаил Димитров АД и директорът на ОП БКС Ангел Ангелов, кметът на селото Марин Бончовски.  


Кметът Гавалюгов отчете какво е извършено в селото и какво се предвижда да бъде направено през 2018 год. 


За изкърпването на улици /674 кв.м/ по традиционния метод – с изрязване, и по новата инжекционна технология – общо 18 703 лева.


През следващата година изкърпването ще продължи, но вече няма да се извършва от външни фирми, а от общинско предприятие БКС.


2500 лева струва текущият ремонт на покрива на читалището. В бюджета на общината за следващата година ще бъдат заложени около 68 000 лева за ремонтни дейности в сградата.


Ремонтиран е и покривът на кметството. Похарчените средства са в размер 2 500 лева. За ремонт на кметството има изготвен проект, който е внесен за одобрение в техническа служба на общинската администрация. С него общината ще кандидатства за финансиране по Програмата за развитие на селските райони. 


Почистена е река Чешковица - от Пейовския мост до Радовец,  и е извършен ремонт на Боновския мост. Самото съоръжение е включено в проект, изготвен от общината, по който се очаква финансиране. По проекта се предвижда и цялостен ремонт на централната улица – от входа на село Врачеш до края.  


За около 8000 лева е направен ремонт на трошенокаменна настилка по четири улици – “Витиня“, “Славейков“ “Гео Милев“ и “Горски път“.


Ремонтирана е отоплителната инсталация в ДГ “Детелина“. Извършени са и козметични подобрения в дворното пространство на детското заведение градина във Врачеш. Монтирани са нови съоръжения за забавления на децата. 


Кметът уведоми присъстващите, че детските градини в големите села са включени в проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност, с който общината кандидатства за финансиране от Националния доверителен екофонд. Издадени са и разрешения за строеж.  От страна на Фонда има подадени документи за провеждане на обществена поръчка за избор на фирма-изпълнител на ремонтните дейности в детските заведения във Врачеш и Скравена. След провеждане на процедурата ще бъде сключен договор за отпускане на финансовите средства. Допустимите мерки за финансиране са на стойност 192 000 лева.


Най-сериозната инвестиция, направена през тази година във Врачеш, е подмяна на част от водопровода по ул. “Трети март“ – 735 метра, за 123 073 лева с ДДС. 


“През тази година общината е изработи проект за цялостна подмяна на водопровода в село Врачеш. Той е премина през съответните етапи на оценяване и получи разрешение за строеж. Остава да се търси финансиране. Този проект бихме могли да го реализираме на отделни етапи със собствени средства, но ще търсим и национално финансиране“ Подмяната на водопровода по ул. “Трети март“ е съобразена с одобрения проект“, обясни кметът Гавалюгов. Той допълни, че селата Трудовец и Врачеш не могат да получат европейско финансиране в настоящия програмен период, тъй като не отговарят на изискванията, касаещи броя на жителите. 


До няколко дни приключва първи етап от изграждане на довеждащия водопровод от водохващането на река Осеница. По думи на Иван Гавалюгов  проучванията показват, че има доста сериозни водни ресурси от тези реки, които могат да бъдат докарани до селото. “Положихме тръба ф200, която позволява довеждането на 80 литра вода от водохващането до пречиствателната станция, а те са предостатъчни за село Врачеш, дори могат да се използват и за Ботевград. Остава да подменим още около 1200 метра водопровод, за да се достигне водохващането. Това е предвидено за изпълнение през следващата година“, съобщи кметът


Иван Гавалюгов информира врачежани, че комисия е разгледала оферти по процедура за възлагане на проектиране, ремонт, реконструкция и изграждане на водохващания, включително и на реките Осеница и Чешковица, което ще даде възможност за изработка на технически и работен проект, а след това да се търси финансиране.


От бюджета на общината бяха заделени около 14 700 лева за направата на навес, пътека и плоча в двора на църквата. През следващата година за ремонтни дейности в нея са предвидени до 10 000 лева.


3000 лева са похарчени за почистване на нерегламентирани сметища. 


През тази година общината е възложила  проектирането на велоалея между Ботевград и Врачеш – за 16 000 лева. “Процедурата е сложна, тъй като пътят е държавен, а повечето имотите са частна собственост“, посочи кметът. 


През 2018 год. подмяната на водопровода във Врачеш ще продължи, ще продължи почистването на реките и изкърпването на дупки. “Повечето обекти, предвидени за изпълнение, са заявени от жителите на селото“, подчерта Иван Гавалюгов. 


Предстои: подмяна на водопровод и асфалтиране по улиците „Ален мак“, “Мургаш“ и “Васил Левски“; текущ ремонт на трошенокаменна настилка по улиците “Горски пътник“, “Дунав“ и “Розова долина“; текущ ремонт на асфалтово покритие пред Маргинската чешма; текущ ремонт на асфалтово покритие на ул. “Съединение“ – 1000 кв.м.; подмяна на отоплението в пералното и сушилното помещение в детската градина. 


Иван Гавалюгов заяви, че поема ангажимент през следващата година да бъдат изградени футболни игрища с изкуствена трева в големите села, по подобие на това в Трудовец.


Кметът обеща още, че през 2018-та ще бъде изготвен проект за площад в центъра на селото. 


От своя страна кметът на Врачеш Марин Бончовски предложи да бъде асфалтирана ул. “Шипка“ и да бъде поставена нова ограда на гробищния парк.


Думата да изкажат мнения и направят предложения бе дадена и на присъстващите жители на селото. Те изразиха своето задоволство от работата на БКС. От два месеца сметосъбирането и сметоизвозването във Врачеш се извършва от общинското предприятие. Като стана дума за чистота, кметът Иван Гавалюгов осведоми присъстващите, че към кметството работят трима човека, които ще се грижат за чистотата и цялостната поддръжка на обществените градинки. Той напомни на колегата си Бончовски, че безработните на социални помощи, които във Врачеш са над 50, трябва да полагат 14 дни общественополезен труд. При отказ ще бъдат лишавани от помощите за определен период от време. 


Конкретно предложение направи Цветоплама Езекиева: “Да се извърши основен ремонт на ул. “Васил Левски“ в частта от №1 до № 28, да продължи по “Патриарх Евтимий“ до бившата здравна служба, за да се свърже с новия водопровод.“.


Жителите на Врачеш поискаха нови автобусни спирки, да се подобри вида на входа на селото, да се поставят кошчета за боклук, тъй като  предишните били изпотрошени, да се почистят банкетите покрай пътя Ботевград – Врачеш и други. Поставени бяха въпроси, свързани с водоподаването, липсата на тротоари, честото прекъсване на електрозахранването, газификацията и други.