Потребителите да бъдат по-внимателни с все по-актуалните напоследък платформи за пазаруване през Интернет, за да не станат жертва на измами или нелоялни практики. За това предупреди председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в Новините на ТВ+.  


„Тук не става въпрос за онлайн магазин, от който регистриран търговец продава определена група стоки и Вие си купувате директно от него по Интернет. А за платформа, която се управлява от администратор и в нея всеки би могъл да се регистрира и да предложи на вниманието на потребителите различни стоки и услуги – нови, употребявани, препродавани и т.н.”, обясни Маргаритов. „Трябва да се внимава, защото Вие може да видите едно и също нещо на фрапантно различни цени, но да се окаже, че този, който Ви го предлага много по-евтино, или е използвал въпросната стока и тя вече не е в необходимото състояние, или се опитва да Ви измами, добави той. И поясни: „Когато си направите регистрация в такава платформа и проследите дадена стока, след това някой да проследи този Ваш интерес и да Ви върне имейл с уж по-изгодна оферта, като целта всъщност бъде да преведете едни пари някъде и този мним търговец да изчезне.”


Маргаритов информира, че предлагащите стоки и услуги през платформите също са длъжни да предоставят свои координати за връзка и потребителите следва да се обръщат към тях за въпроси преди покупката, но и при евентуален проблем впоследствие. „Хубаво е да се контактува, както с предлагащите стоки и услуги през платформата, така и със самите администратори, защото те имат интерес при тях да няма мними търговци или такива с некоректно поведение и могат да вземат мерки за това да бъде изчистено съответното „съоръжение” за онлайн търговия от такива предложения”, каза още председателят.   


По думите му в последните две години нарушенията намаляват на до 10% при ръст на извършваните проверки до 35 000 – 40 000 на годишна база.  


„Статистиката показва, че българските потребители стават все по-информирани и склонни да си търсят правата. Все още не сме достигнали средноевропейското ниво, но тенденцията определено е такава – повече хора, които реагират и по-малко случаи, в които се наблюдават нелоялни търговски практики. Тази тенденция, според мен, е факт и благодарение на това, че има възможност за сезиране и на европейски организации, и на все по-активния и у нас неправителствен сектор, както и на институциите”, коментира Маргаритов по повод новия видеоклип, който Европейската комисия и Световната търговска организация разпространиха, за да напомнят на гражданите за техните права като потребители. „Все още безспорно КЗП е най-търсената институция от потребители във връзка с проблеми, които те имат по повод некоректно поведение на търговците. Ако тази симбиоза продължи да работи по същия начин, ще даде възможност още по-добре да се почувства българинът като европейски гражданин и потребител”, допълни Маргаритов.