Тази вечер в Арена Ботевград завърши тридневният турнир в група А от Младежката Евролига за момчета до 14 години. В последния си мач отборът на Балкан отстъпи пред сръбския БК БЕКО със 71-79 и след изиграване на всички срещи в групата зае 4-то място от 9 участващи отбора.


Така в следващата фаза на турнира по регламент продължават първите два тима от групата. Това са заелият първото място Байерн Мюнхен, който е със 7 победи и 1 загуба, и вторият - БК БЕКО, който е със същия актив.


Преди последната си среща шансове да продължи напред имаше и Балкан. Възпитаниците на Виктория Маринова обаче не само трябваше да спечелят срещу сръбския тим, но и да победят с повече от 18 точки. Момчетата ни обаче започнаха лошо и още след първата четвъртина изоставаха с 27-8, а на полувремето връстниците им от Сърбия водеха с 47-29.


Въпреки сериозния пасив, балканци изиграха силно последните две части. Спечелиха третата с 23-10 и след нея губеха само с 5 - 52-57. В последния период дори сведоха изоставането си само до 1 точка, но в решителните моменти не можаха да обърнат развоя на срещата.


Най-резултатен за Балкан бе Хрисимир Маринов, който отбеляза 27 точки. Втори по резултатност с 18 точки е Симеон Димитров, много добре се включи и Ангел Василев, вкарал 13, а Илиян Илиянов има 9.


Над всички за победителите от БК БЕКО бе гардът Филип Боровчанин. Той стана топреализатор с 30 точки, като направи дабъл-дабъл с 10 асистенции,  има и 6 отнети топки.


Ще припомним, че Балкан е първият български клуб, който е включен в изключително силната и престижна Младежка Евролига /EYBL/. И като първо участие представянето му е много достойно.


Крайното класиране след двата турнира в група А - през есента в Шопрон, Унгария и сега в Ботевград:


1. Байерн Мюнхен                         7 победи и 1 загуба  15 точки


2. БК БЕКО Белград                  7 победи и 1 загуба   15 точки


3. Шопрон Унгария                   6 победи и 2 загуби   14 точки


4. БАЛКАН Ботевград                 5 победи и 3 загуби   13 точки


5. Фортитудо Италия                 4 победи и 4 загуби   12 точки


6. Младост Земун Сърбия          4 победи и 4 загуби   12 точки


7. Солнок Унгария                   2 победи и 6 загуби   10 точки


8. Тайгърс Острава Чехия         1 победа и 7 загуби    9 точки


9. Финикс Галац Румъния          0 победи и 8 загуби    8 точки