От 11 часа днес официално бе открито обновеното отделение по хемодиализа в Ботевград. Средствата за ремонтните дейности и новите хемодиализни апарати бяха отпуснати от собствени приходи на общината. Общинският съвет с пълно мнозинство подкрепи предложеното за отпускане на сумите -  30 000 лева за ремонтни дейности и близо 200 000 лева за чисто нова апаратура.  


„Отделението не спря да работи по време на ремонта. Всяка вечер сестрите, санитарките и техниците преместваха и покриваха новите апарати, за да може да се извършва ремонтът. Отделението работи шест дни в седмицата, няма празници, няма делници. То е много важно не само за нашата община, но и за близките общини, защото тук има пациенти от Етрополе, Правец, Ябланица”, каза при откриването на отделението управителят на МБАЛ Ботевград д-р Красимир Кушев. 


Председателят на ОбС Ботевград Любомир Лилов изрази надежда, че пациентите ще бъдат доволни от създадените условия в отделението. 


Кметът Иван Гавалюгов подчерта, че това е първото изцяло обновено отделение, и като апаратура, и като обстановка, в МБАЛ Ботевград, но няма да е последното. Той пое ангажимент, че общината ще продължава да оказва подкрепа на лечебното заведение. 


Иван Гавалюгов благодари на управляващия директор на IMI България - Ерик де Кандидо, който също присъстваше на откриването на отделението, за това, че фирмата закупи и дари на болницата един апарат за хемодиализа.  Дарението бе осъществено благодарение на общинския съветник Коцо Коцев, който се обърна към ръководството на IMI с молба за подпомагане.  


„IMI дават един добър пример на всички останали предприятия как може местна администрация и местен бизнес да си взаимодействат ефективно в помощ на жителите на общината”, подчерта кметът Гавалюгов. Той благодари и на управителя на болницата за добрата организация на ремонтните дейности, така че да не се създават неудобства и затруднения на болните хора. Гавалюгов пожела отделение да работи на максимален капацитет. 


Думата бе предоставена и на управляващия директор на IMI България. „Горд съм, че днес съм тук с Вас и присъствам на официалното откриване на обновеното отделение за хемодиализа към МБАЛ – Ботевград. Аз наричам новото оборудване важно, защото то е животоспасяващо за много хора и улеснява процедурите на нуждаещите се. Искам да подчертая, че IMI България е в Ботевград от шест години, предната фирма ЕПИК - от още 20, като през цялото това време ние сме осъзнавали корпоративно-социалната си отговорност и сме помагали винаги на общината. Ето защо, през годините Вие сте свидетели на нашия принос към спорта и образованието в града, така и днес към здравеопазването в Ботевград. От мое име мога да ви уверя, че в бъдеще ще продължа да съдействам с каквото и както мога. Както каза и кметът – Иван Гавалюгов, това отделение в този момент е може би най-модерното в Софийска област. За финал искам да благодаря за поканата и да пожелая на Община Ботевград, както и на всички хора, които живеят тук, здраве и просперитет“, каза Ерик де Кандидо.  


Закупените апарати за хемодиализа са осем на брой. Отделението има 30 пациенти, които ползват ежедневно неговите услуги. След всяка смяна апаратите се почистват и се подготвят за следващата, каза д-р Кушев.