От днес чисто нов пътнически бус „Форд“ /6+1 местен/ ще вози пациентите на отделението по хемодиализа в Ботевград. Той е оборудван с всички екстри за удобство и комфорт на болните хора, съобщи управителят на МБАЛ – Ботевград д-р Пламен Китанов.


Бусът е закупен на лизинг. В цената – около 59 000 лева, е включена застраховката на превозното средство, както и застраховка на всяко едно място в него. 


Общината е заплатила първоначалната вноска, която е в размер на 13 200 лева. Средствата бяха предвидени в общинския бюджет за тази година. Това съобщи Борис Борисов, зам.-кмет на Община Ботевград. Месечните вноски до края на лизинга ще се покриват от МБАЛ. 


„Закупуването на нов бус е последната стъпка, която трябваше да се изпълни, за да се обезпечи изцяло обслужването на болните в отделението по хемодиализа, а това са хора от общините Ботевград, Правец, Ябланица, Тетевен. Още през миналата година д-р Китанов ни информира, че превозното средство, което използват, е в изключително лошо състояние и е необходимо да бъдат предприети мерки за закупуване на ново. Със средства, които предвидихме в бюджета за 2020 год., в размер на 13 200 лева, които всъщност представляват първоначалната вноска за закупуване на това моторно превозно средство чрез лизинг, общината подпомогна МБАЛ Ботевград“, обясни зам.-кметът Борисов. 


Да припомним, че общината отпусна над 200 000 лева за закупуване на чисто нови апарати за хемодиализно лечение. Също с общински средства бе извършен и ремонт на отделението.