Изминалият уикенд беше наситен с много участия и успехи за състезателите на "СУНГ РИ БОТЕВГРАД". Влади Далаклиев и Калоян Бинев водиха битки на G1 турнира във Фуджайра, ОАЕ, а останалите състезатели на клуба премериха сили на Държавното първенство по таекуондо, провело се в "Арена Горна Малина" в едноименното градче.


След прекаран тежък грип и едва две седмици подготовка, Влади Далаклиев започна своята състезателна година и стигна до финал на силния турнир в Фуджайра, Обединени Арабски Емирства, след последователни победи над представители на Латвия, Русия и ОАЕ, а на финала се изправи пред актуалния олимпийски шампион от Йордания Абугауш. Срещата завърши с резултат 12-6 за йорданеца, като загубата на нашето момче се дължи единствено на недостатъчната подготовка, следствие на прекараното заболяване, което дори му попречи да вземе участие на Клубното европейско първенство в Истанбул, Турция. Да припомним, че непосредствено преди Олимпийските игри в Рио, Влади надигра Абугауш на турнира от G1 сериите в Москва, след което скъса връзките на коляното си, а Абугауш стана олимпийски шампион.

Другият наш представител на състезанието, Калоян Бинев завоюва бронзовото отличие в категория до 63 кг. след изключително убедителни победи над представители на ОАЕ и Дубай, но на полуфинала злощастно отстъпи с 1 точка разлика от представител на Русия.

Непосредствено след приключване на състезанието във Фуджайра, двамата заминаха за Египет, където следващия уикенд ще се проведе състезанието от по - високото ниво G2 - "Египет оупън" и на което състезание двамата ще се опитат да обогатят актива си от точки за олимпийската и световна ранглиста.

Едновременно с турнира във Фуджайра, в Горна Малина се проведе Държавното първенство по олимпийско таекуондо за всички възрасти. В конкуренцията на над 500 състезатели от около 40 клуба, "СУНГ РИ БОТЕВГРАД" завоюва 5 златни, 4 сребърни и 1 бронзов медали.

"Златни" са Деян Стоянов при децата в кат. до 33 кг., Стефан Стаменов, кадети до 41 кг., Иван Симеонов, младежи до 48 кг., Илиян Стайков, младежи до 55 кг. и Кристиян Златев, младежи + 78 кг. Стефан Стаменов отново доминираше в категорията си и буквално прегази противниците си в трите си срещи на първенството. Иван Симеонов изнесе урок на опонентите си, които бяха поне с глава по - високи от него, а на финала атрактивно нокаутира противника си от "Рамус", София. Илиян Стайков реши да свали няколко килограма и да играе в по - ниската от неговата обичайна категория и това му решение се оказа печелившо, защото той се окичи с титлата "Държавен шампион" пре младежите до 55 кг.

Със златото се разминаха Митко Стойнов, кадети до 53 кг., Християна Христова, кадети до 47 кг, Владимир Николов, младежи до 59 кг. и Георги Стоянов, мъже до 68 кг., които спечелиха сребърните медали в своите категории. Владимир Николов, не без "помощта" на съдиите, загуби финала в своята категория срещу Световния шампион за кадети Александър Джорджев. За жалост, в срещата Влади счупи ръката си и тази травма, ще го извади от състава на "СУНГ РИ БОТЕВГРАД" за предстоящия турнир ниво G1 в София, който ще се проведе на 03 - 04 март в зала "Асикс Арена", София. Георги Стоянов също злощастно загуби финала при мъжете в категория до 68 кг. Срещата протече почти инфарктно, в началото Георги поведе, след това допусна да го поведат, в третия рунд се върна в играта и успя да изравни резултата, но 3 секунди преди края, неговият противник Кристиян Веселинов успя да го избута извън игралното поле, за което Георги получи наказателна точка и това го лиши от възможността да спечели златото. Срещата приключи с резултат 14 - 15.

С бронз се окичи Ники Иванов, кадети до 33 кг. Ники спечели две срещи, но на полуфинала не успя да се наложи над съперника си от "Ахил", София.

Останалите участници от клуба на Държавното първенство бяха Никол Маринова, Симеон Стайков, Сашо Георгиев, Илиян Илиев, Николай Драганов, Христо Христов, Никола Иванов, Николай Начев.

Освен с медали от проведените състезания през уикенд, част от състезателите на клуба получиха признание и на проведената в събота в хотел "Витоша парк" в София Гала вечер на Българската федерация по олимпийско таекуондо. На пищната церемония Кристиян Златев беше отличен за бронзовият си медал от Световното първенство за кадети, провело се в Шарм Ел Шейх, Египет, а Владимир Далаклиев беше определен за Спортист на годината на Българска федерация по олимпийско таекуондо.

Българското олимпийско таекуондо отчете 2017 година като най - успешната година в своята история, нареждайки се на второ място по успехи сред родните олимпийски федерации, за което основен принос имат и ботевградските състезатели.