След уволнението на Владимир Атанасов от длъжността директор на „Бюро по труда” Ботевград, botevgrad.com отправи писмено запитване до изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Драгомир Николов. Също в писмен вид получихме информация, но не и конкретни отговори на зададените въпроси. Информацията е предоставена от Пресцентъра на Агенцията. 


Публикуваме запитването, а след нето и получената в отговор информация:   


1. Какви са конкретните мотиви за освобождаването на Владимир Атанасов?


2. На среща с Вас депутати от управляващата коалиция са поставили въпроса защо Владимир Атанасов трябва да бъде уволнен. Един от мотивите е бил, че срещу него има компромати. Действително ли, г-н Николов, разполагате с компрометираща информация срещу Владимир Атанасов. Ако притежавате такава, как стигнахте до нея и в какво го уличава тя?


3. При три оценявания през миналата година Дирекция „Бюро по труда” – Ботевград има високи оценки – над средните, а в същото време се пристъпва към освобождаване на директора. Тази ситуация изглежда някак абсурдна. Вие как бихте я коментирали?


4. Г-н Николов, в деня на освобождаването на Владимир Атанасов от длъжност опитите ни да получим информация за това какви са мотивите за вземането на това крайно решение се оказаха безуспешни. Директорът на Регионалната служба по заетост отказа да отговори, а експертът „Човешки ресурси” дори ни заплаши, че ще си търси правата, ако бъде снимана. Също така до нас достигна информация, че въобще не е трябвало да бъдем допускани в Бюрото по труда. Не смятате ли, че подобни действия подлагат на съмнение прозрачното управление на държавната институция, която Вие оглавявате? В крайна сметка, с освобождаване на Владимир Атанасов от длъжност свободният достъп на медиите до Дирекцията ще бъде ли ограничен, или още по-лошо – забранен?   


Във връзка с освобождаването на г-н Атанасов от длъжността „директор” на дирекция „Бюро по труда” – Ботевград и в отговор на Вашите въпроси изпращаме следната информация: 


Владимир Атанасов е освободен от длъжността "директор" на Дирекция „Бюро по труда" – Ботевград на основание чл. 107, ал. 1, т. 3 от Закона за държавния служител, във връзка с установени нарушения при извършена извънпланова проверка в дирекцията в края на 2017 г. Освобождаването му е свързано с налагане на дисциплинарно наказание „уволнение” със заповед на Изпълнителния директор на Агенцията, която е връчена на Владимир Атанасов и в нея се съдържат конкретните мотиви за дисциплинарното наказание.


При налагането на наказанието и освобождаването от длъжността, която е заемал Атанасов, от страна на Агенция по заетостта са спазени всички нормативни изисквания и процедурни правила.


Заповедта за дисциплинарно наказание е обжалвана от Владимир Атанасов в законоустановения срок, като към момента няма влязло в сила решение на съда.


Относно оценяването работата на отделните дирекции, държавните служители в структурите на Агенцията по заетостта и налагането на дисциплинарно наказание, обръщаме внимание, че става въпрос за три различни процедури, които се извършват независимо една от друга, и се основават на ясно определени критерии. 


Разликата между оценяване на дирекции, държавни служители и налагане на дисциплинарно наказание:


При тримесечното оценяване на резултати на дирекцията се извършва преценка на изпълнението на предварително определените цели на звеното, включително изпълнението на програмите или проектите, за които то отговаря, използваните ресурси и изпълнението на поставени приоритетни задачи, като се отчитат и изпълнението на обема, качеството, сложността и разнообразието на възложените задачи на административното звено. Резултатите на административното звено са резултат от работата на всички служители в него и оценката за работата на отделен служител не е еднозначна с оценката на звеното. Оценките на бюрото по труда Ботевград за три тримесечия на 2017 г., които визирате във въпроса, са преобладаващо в рамките на средното ниво на изпълнение.


Оценяването на държавния служител се извършва въз основа на постигане на предварително определени цели или изпълнението на преките задължения и поставените задачи, както и на показаните компетентности. То се извършва ежегодно и на него подлежат всички служители. Чрез оценяването се определя индивидуалният принос за постигане целите на съответната администрация, справедливото възнаграждение на служителя и неговото кариерно развитие.  


Дисциплинарно наказание се налага за виновно нарушение на служебните задължения /чл. 89, ал. 1 от ЗДСл/. Нарушенията са конкретно изброени в ал. 2 на същия член. Тоест трябва да е налице конкретно деяние – едно от изброените в чл. 89, ал.2. Това деяние трябва да е извършено виновно от държавния служител.


При определяне на дисциплинарното наказание се вземат предвид тежестта на нарушението, формата на вината и обстоятелствата при които е извършено нарушението.


Няма пряка връзка между извършването на конкретно деяние виновно и качествата на държавния служител да изпълнява служебните си задължения. Един служител може да има всички качества да изпълнява длъжността си и пак да извърши виновно нарушение на служебните си задължения, за което може да му бъде търсена дисциплинарна отговорност.


При определяне на дисциплинарно наказание се взема предвид и цялостното поведение на държавния служител /чл.91, ал.1, т. 4/. Оценяването се извършва въз основа показаните компетентности / чл.76, ал.5, т.2/. Поведението на служителя е нещо различно от показаните компетентности.


Оценяването се извършва от прекия ръководител, а дисциплинарно наказание се налага от органа по назначаването. Процедурите са различни, както и последствията.


Различни са и основанията за прекратяване на служебното правоотношение – чл. 107, ал. 1, т. 3 – дисциплинарно уволнение и чл. 107 , ал. 2 – получена възможно най-ниска годишна оценка.


Това са  две отделни основания, а не два елемента на едно основание. 


Гражданите и външните лица, които не посещават бюрото по труда с цел ползване на неговите услуги, се допускат до обекти и регионални структури на Агенцията по заетостта на основание Правилник, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта и управителя на фирмата, извършваща охранителна дейност. Според процедурите за достъп до обектите на Дирекции „Регионални служби по заетостта” (II, 2., 2.1.) за  външни лица и посетители е предвиден пропускателен режим, чието спазване и прилагане е задължение на директора на съответното бюро по труда, на служителите в бюрото, както и на охранителната фирма.


Достъп до ръководството или експерти на бюрото по труда, към които имате въпроси, ще Ви бъде осигуряван при спазване на установения ред. 


Правилникът за пропускателния режим е поставен на видно място при охраната на съответния обект и всеки желаещ, може да се запознае с него. Режимът за допускане на външни лица и посетители в регионалните служби по заетостта е в сила за всички структури на Агенцията по заетостта в страната.