В почти всички български училища днес -  28 февруари, последната сряда от месеца, отбелязват - Ден на протест срещу тормоза и насилието в училище или „Ден на розовата фланелка“. И тази година Основно училище „Васил Левски“ в Ботевград се включи в световната инициатива. Малкият салон на Народно читалище „Христо Ботев 1884“ събра на едно място учители, ученици и родители. Събитието, подготвено от педагогическия съветник Цветана Димитрова, започна с презентация „Не на насилието“, в която се дадоха практически насоки, за това как да действат децата, когато са обект на насилие или станат свидетели на агресия. След това бе прожектиран филм в памет на Лора Граймс - „Аз съм човекът …“, 14-годишно момиче от Бристъл, Великобритания се самоубива, след като е системно малтретирано от свои връстници.


На фона на песента на Род Стюарт „Sailing“ Девора Викторова от 7 „а“ клас рецитира стихотворение на Петя Дубарова „Изгонени от час“.


По време на днешното събитие бе представен и късометражният филм „Не на насилието сред младите“. Калин Стоилов, който е родител на ученик в ОУ „Васил Левски“, се в включи в инициативата като изпълни "Притча за бащата и сина“. След него на сцената се качи Ралица Симеонова от 4 „а“ клас, която представи стихотворението на Недялко Йорданов „Песен за доброто“.


На фона на песента на Емил Димитров – „Ако си дал“, Илиян Симеонов от 5 „а“ и Иван Калинов от 4 „а“ клас рецитираха текста от едноименната песен. След тях момичета от 7 „а“ и 6 „а“ клас изпълниха танца „Гълъбо“, а танцова група от 5-7 клас – танц по песента на Ариана Гранде – „Бенг-бенг“.


Днешната проява завърши с две песни – „Вълшебните думи“, изпълнена от Пенка Петрова от 6 „а“, и „Много ли струва това“ на Анета Данаилова.


„Всичко това, което се случи днес, е толкова важно, толкова полезно за Вас, мили деца и уважаеми родители. И в същото време – толкова красиво, толкова приятно. Но ако не е стигнало до Вашите сърца и до умовете Ви, означава, че не сме направили нищо. Мен ме докосна, надявам се, че и Вас е докоснало.


Обръщам се към родителите: Желязото се кове, докато е горещо! Ние работим от едната страна, същото трябва да правите и Вие от другата, за да направим тези малки създания добри хора, хора, готови за утрешния ден!“ – каза в края на събитието Евгения Иванова – директор на ОУ „Васил Левски“.