“Националните символи на страната – трибагреникът, гербът, химнът, повдигат националното самочувствие и патриотичния дух на хората. Те предизвикват гордост у всеки българин, напомнят ни, че има с какво да се гордеем – с историята на нашата страна, с историческите забележителности, с красивата природа, със светлите личности от нашето минало. Националните символи обединяват и сплотяват хората. Затова смятам, че имаме нужда да ги виждаме на подходящи места не само в празничните дни, но и в делничните“ – това каза в навечерието на Националния празник пред наш репортер съветникът Дамян Маринов. – Прочетох в botevgrad.com новината за 15-метровото знаме на един от блоковете на ул. “Гурко“. Това е една прекрасна инициатива, която носи неописуем положителен заряд, от който имаме нужда в нашето съвремие, изпълнено с толкова много негативизъм“, допълни Маринов.


На редовното заседание на местния парламент, което се проведе на 22 февруари, съветникът Дамян Маринов предложи знамето и гербът на България, както и знамето на Община Ботевград, да бъдат поставени на обществените сгради на територията на общината – кметства, училища, детски заведения, читалища, спортни обекти и други места. Той предложи още да се обмислят варианти за поставяне на флага на Република България по модерен и съвременен метод – чрез светлинни ефекти. Общинският съвет единодушно подкрепи докладната на съветника. Срокът за изпълнение на решението е три месеца от приемането му. 


Вносителят на предложението изрази увереност, че общината ще спази този срок и българското знаме ще се вее на повече места в нашия край.