На 22 март 2018 г. в зала „Арена Ботевград“ кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов ще открие официалната част на програмата, посветена на Деня на Жабешкото блато. Почетен лектор на събитието ще бъде доайенът на херпетолозите у нас д-р Владимир Бешков от БАН.


Денят на Жабешкото блато се отбелязва по повод първото научно документиране на миграцията на планинската жаба (Rana temporaria) в защитена местност „Мухалница“. Миграцията на този вид е уникална в световен мащаб. Проучването на д-р Владимир Бешков, проведено преди 50 години, установява, че всяка година в края на зимата, възрастните планински жаби, зимуващи в потоците на северния склон на планината Било, се насочват към равнината и за няколко дни преодоляват разстояние от около 10 км. 


Събитието тази година включва целодневна програма с образователни игри за деца, а за възрастните е презентацията и разходката до Жабешкото блато със специалист от Националния природонаучен музей-БАН. 


Почетният лектор д-р Владимир Бешков ще разкаже за своите дългогодишни изследвания и открития, свързани с Жабешкото блато. Докторантката на Националния природонаучен музей-БАН, Емилия Вачева ще демонстрира как се извършват наблюдения и определяне на видовете в блатото на терен. 


Аниматорите Силвия и Симеон Арангелови са разработили авторски игри, посветени на обитателите на Жабешкото блато. Една от централните атракции за деца и ученици ще бъде костюмираният аниматор-жабок, който ще ръководи игрите по надскачане, надквакане и лов на мухи. 


Програма:


10:00 ч.- Събиране на групата от малките деца пред зала „Арена Ботевград“ за разходка до Жабешкото блато с професионален гид;


11:30-12:30 ч.- Провеждане на игрите с по-малки деца пред зала „Арена Ботевград“; 


-Викторина с награди в зала „Арена Ботевград“


13:00-14:00 ч.-Поздрав към присъстващите ще отправи кметът Иван Гавалюгов. Следва презентация за Жабешкото блато в зала „Орханиец“ на Историческия музей Ботевград. Разработката е подготвена от д-р Владимир Бешков и Емилия Вачева, докторант в Националния природонаучен музей при БАН;


14:30-16:30 ч.- Провеждане на игри за по-големите деца пред зала „Арена Ботевград“; 


-Викторина с награди в зала „Арена Ботевград“


15:30 ч.- Разходка до Жабешкото блато с професионален гид и определяне на видове за ученици;


16:30 ч.- Обявяване на резултатите от фотоконкурса;