За четвърта поредна Община Ботевград, Общинско предприятие „Туризъм“ и Асоциация на парковете в България организират празник по повод 22-ри март – Световния ден на водата и Ден на Жабешкото блато. 


Празничната програма е насочена към учениците от начален курс на общинските училища. 


От 11:00 часа в големия салон на НЧ „Христо Ботев 1884“ започна постановката на куклен театър „Скрин“ - „Голямото жабешко пътешествие“ за ученици от 3-ти и 4-ни клас. 


Представлението е посветено на уникалния природен феномен - защитената местност „Мухалница”, която се намира в Ботевград. Или по-точно - на смелите планински жаби, които изминават огромни разстояния от планината до блатото и обратно, за да хвърлят хайвера си в него. Режисьор на театъра е Даниана Колева, а в ролята на кукловоди се превъплъщават Даниела Маринова и Златина Стойчева.


За учениците от 1-ви клас е предвиден конкурс за авторски рисунки на тема „Жабешко пътешествие“, като най-добрите творби ще бъдат отличени със специални награди.


За вторите класове е организиран конкурс за ръчно изработена декорация на тема „Жабешко пътешествие“.


С участниците ще бъдат проведени и много тематични интерактивни игри. 


Участие в програмата ще вземе и Емилия Вачева – херпетолог в Националния природонаучен музей към БАН. 


В 16:30 часа, в Туристически информационен център – Ботевград, тя ще представи книгата „Жабокът Витан“ с автор Емилия Зафираки и ще връчи награди на най-добре представилите се участници в конкурсите за рисунка и авторска декорация „Жабешко пътешествие“. 


В краткото видео към текста, заснето от Любословие.БГ и Асоциация на парковете в България, гл. ас. д-р Десислава Алексова разказва за Жабешкото блато. Тя е един от инициаторите за отбелязване на Ден на Жабешкото блато в защитената местност “Мухалница“, като целта е да се популяризира местният природен феномен.