Днес бе взето решение относно контестацията на Академик Бултекс 99 след мача като гост на Балкан, в която в игра за ботевградчани влязоха петима чуждестранни състезатели и по този начин беше нарушена наредбата за първенството.


Комисия в състав Лили Борисова, Сандра Велчева, Иван Чолаков, Петър Георгиев и Тодор Стойков препоръча на генералния мениджър на НБЛ Борисова да отсъди служебна загуба на Балкан, след като топката в била жива с петима чужденци на терена, и по този начин уважава контестацията на Академик Бултекс 99.


Това доведе до служебна загуба за ботевградчани и нула точки в класирането за тях от този кръг, а Академик получава две за победа.


Правилото в чл. 74, ал. 2 от Наредбата за Държавно първенство – мъже – НБЛ предвижда, че: „…по време на игра, на терена трябва да има минимум 1 състезател, който има право да играе за Националния отбор на България и не е придобил българско гражданство по натурализация…“, което правило е било нарушено от отбора на Балкан.


За нарушението на разпоредбата на чл. 74, ал. 2 от Наредбата се предвижда посоченото в чл. 40, т. 45 от ДАП – служебна загуба. Съгласно чл. 105, т. 4 от Наредбата, при нарушение на чл. 74 служебна загуба се присъжда от генералния мениджър на НБЛ.