По покана на българското посолство в Полша, Литаковската духова музика участва в празнични чествания във Варшава.


Първи май  е денят на присъединяване на Полша към ЕС. По този повод,  съвместно с военния духов оркестър и духов оркестър на МВР на Варшава,  нашите музиканти участваха в  голям концерт  - Традиционен „Европейски пикник“, посветен на 14-ата годишнина от членството на Полша в ЕС. Концерът се състоя в парка „Лаженки Крулевские“. Събитието премина под патронажа на българското посолство. То бе част от програмата на дипломатическата ни мисия за популяризиране на Българското председателство на Съвета на ЕС. Присъстваха представители на чуждестранни посолства, държавни институции, обществени организации и граждани.


Официалното откриване на празника се състоя в „Двореца на водата“, където, със съдействието на Българския културен институт - Варшава и Националния ни исторически музей, бе представена изложба на златен венец и корона с украшения, принадлежащи на тракийски владетел от 4 век пр. н.е. Изложбата бе организирана с помощта на Министерството на културата на България и посолството ни в Полша.


Посланик Емил Ялнъзов поднесе приветствие към присъстващите и обяви дарението от 100 розови храста българска роза - маслодаен сорт, което България прави на парк “Лаженки“ и полския народ по случай 100-годишнината от възстановяването на независимостта на Полша.


Програмата на събитието продължи с концерт на открито в амфитеатъра в парка. Младежкият духов оркестър от с. Литаково също участва в проявата. Концертът бе открит с химните на Полша, България и ЕС. Изпълненият от музикантите репертоар включваше български военни маршове, народни хора, аранжименти на полски народни танци, популярни филмови мелодии и джаз.  Литаковската духава музика поздрави  жителите на град Жирардов, където бяха посрещнати от кмета. На 2 май - ден на знамето на Полша, представиха самостоятелен концерт, в който взеха участие солистките Иванина Петкова и Велислава Сиракова. Концерът се проведе в бившата оранжерия (днес галерия) в парка на Варшава.


„Посрещнати бяхме лично от посланика и секретаря на българското посолство с много радост и отлична организация. Посетихме стария град, където се намират президентството, университетът, къщата на Шопен и много забележителности" - сподели Дейвид Христов, ръководител на Литаковската духова музика.