Ромите се признаха за виновни и се споразумяха с прокуратурата


20-годишният музикант Костадин Пенчев бе пребит жестоко на 25 април в Литаково. Той се връщал с приятелката си от планината и спрял пред магазин в селото. „Приятелката ми искаше да спрем, за да си купи нещо. По навик леко изфорсирах двигателя на джипа. Направиха ми забележка. Извиних се. След това едно момче дойде и ме напсува, започна да се бута в мен, Околните ни раздърпаха и го качиха в една кола. Тръгнахме с приятелката ми и друго момиче, което трябваше да оставим пред тях. Докато тя слизаше, дойдоха трима души, извадиха ме от колата и започнаха да ме бият. Помня само един много силен удар в главата. После припаднах и не помня друго“, това разказа Костадин пред медиите тогава. Нападателите - двама братя от ромски произход, са арестувани след часове. Костадин е закаран в окръжна болница „Света Анна“ в София. Лекарите установяват двуполюсно счупване на долната челюст и рана на меките черепни обвивки в дясната тилна област на главата с подлежащо счупване на тилната кост. „Това увреждане е осъществило пряка комуникация между околната среда и черепната кухина и по своя медико - биологичен характер представлява нараняване, проникващо в черепната кухина“ - пишат в официалното си заключение медиците.


Тогава от прокуратурата поискаха постоянен арест за Веселин и брат му Даниел, които бяха арестувани за жестокия побой, довел до средна телесна повреда на пострадалия. Районният съд обаче им наложи домашен арест с мотива, че братята не са криминално проявени и не са осъждани.


В началото на септември мярката „домашен арест“ бе отменена.


Безпричинният побой над музиканта от Литаковската духова музика имаше широк медиен отзвук. Не само в местните, но и в националните медии. Хората в селото излязоха на протест в центъра, участваха в директни телевизионни включвания настояваха виновниците за инцидента да получат адекватни наказания.


Кметът на Литаково Пешо Младенов поиска засилено полицейско присъствие и призова институциите да приложат пълната строгост на закона. „Защото всички имаме деца и утре подобно нещо може да се случи с друг. Не всичко се решава с бухалка и със сила“ - заяви той в телевизионно интервю и изтъкна, че Костадин Пенчев е изключително отговорен млад човек, работлив и талантлив музикант.


На 4 май, дни след инцидента, лично главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР - Ивайло Иванов, посетиха Литаково във връзка с проведена специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност.


Продължението на историята е от 2 декември. Тогава двамата братя, обвинени за нанасянето на средна телесна повреда, сключиха споразумение с прокуратурата. Наказанието им е пробация за срок от една година. / От този срок се приспада времето, през което са били под домашен арест/


Те трябва да се подписват пред пробационен служител два пъти седмично и периодично да имат срещи с него. Освен това двамата трябва да положат 150 часа безвъзмезден труд в полза на обществото. Те работят като строители и са на 20 и 22 години.


Споразумението е окончателно, има сила на присъда и не подлежи на касационна проверка.


Разноските по делото са общо 530 лева и се поемат от двамата братя.