Близки, приятели и съмишленици на Боян Петров почетоха алпиниста с поход по редовния му тренировъчен маршрут от Княжево до Копитото. Включиха се и много хора, които не са познавали Петров, но са заразени от примера му.


 В изкачването се включиха хиляди души, сред които беше жената на Петров Радослава Ненова и сестра му Александра Петрова.


 "Боян беше герой на нашето съвремие и хората са тук, за да го подкрепят. Дано някой продължи неговия път, но за съжаление това остана последната му експедиция", каза сестратана Боян Петров пред Би Ти Ви.


 Жената на алпиниста Радослава Ненова остави по маршрута дневници, в които всички да пишат впечатленията си.


Инициативата по изкачване на тренировъчния маршрут беше започната чрез "Фейсбук" и събра хиляди желаещи да почетат изчезналия преди дни в Хималаите българин. Той изчезна в района на връх Шиша Памгма - 8027 м на 3 май, а издирването приключи на 16 май.


 Роденият и израсъл в Княжево Петров преди време разказа пред журналистите в "Дневник", че всекидневно тренира между дома си и връх Копитото на Витоша, защото смята, че това е най-добрият терен за подготовка за Хималаите, а и защото няма равни участъци. Той експериментираше с дължината на крачките, за да засече кога е най-бърз и пълнеше туба с вода в началото на маршрута си на "колелото" на трамвай 5, за да увеличи натоварването. Така до Копитото беше успял да смъкне времето за изкачване до 48 минути, а надолу, след като е излял водата, се спускаше за 17.


По този маршрут той тренираше преди всеки връх, а ние само слушахме с вдъхновение, спомнят си неговите приятели.