Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров настоява в писмо до здравния министър числеността на болничните легла в Софийска област да не се намалява, както предвижда проектът на Решение на Министерски съвет за приемане на Националната здравна карта 2018 г. Тодоров се срещна и разговаря с директора на РЗИ – Софийска област д-р Александър Златанов и получи подкрепата му за предприемане на всички мерки за запазване на болничните леглата в областта. 


С Националната здравна карта с най-много бройки се намаляват леглата в хирургията, интензивните отделения и леглата в терапевтичните отделения. 


Проектът за областна здравна карта предвижда 89 интензивни легла, терапевтични – 581 и хирургични – 355. Според проекта на Националната здравна карта числеността на леглата са намалени както следва - интензивните легла с 24, терапевтичните с 46 и хирургичните със 112.


Тодоров настоява пред министър Ананиев броят на леглата в някои случаи да се запази или да бъде намалено минимално. Предложението на областния управител е интензивните легла да останат 89, терапевтичните да се намалят с 16 броя, вместо с 46, а хирургичните вместо със 112, да се намалят с 58. Областният управител настоява да се добавят нови 50 легла за медицински дейности по физикална и рехабилитационна медицина. 


На територията на Софийска област на практика няма голяма окръжна болница. Болницата, която обслужва населението на областта е МБАЛ „Св. Анна“, която обслужва и граждани от столицата. 


Според данни на НСИ за последното проучване на населението, на територията на Софийска област живеят 231 553 души в 22 общини.