Днес, 24 май  ръководството на БК "Рилски спортист" изрази официално своята позиция за случващото се в българския баскетбол. Ето я:


ЗА МОДЕЛA НА БЪЛГАРСКИЯ БАСКЕТБОЛ/или близо ли сме до „ЗАКРИВАЙ!!!“/


„Позволяваме си“, едва след края на сезона за „Рилски спортист“, да публикуваме няколко реда за нашите принципи и случващото се в българския баскетбол.
За отбора ни предстои време за внимателен анализ на изминалия сезон. Ще търсим нашите грешки и ще се опитаме да ги избегнем в следващите сезони.
Провокирани сме обаче от позицията на БК“Левски Лукойл“ относно това, че „…в течение на цялото първенство, многократно треньори и президенти на клубове - наши противници си позволяваха преди, по време и след срещи с нашия клуб да отправят безпочвени обвинения към реферите в тенденциозно съдийство…“ Свидетели сме и на грубо, агресивно, недопустимо поведение на треньори и ръководители, но и на липса на каквато и да е оценка, реакция или санкция от страна на Съдийска комисия, Федерация или Ръководство на НБЛ за случващото се. Длъжни сме да посочим нашата позиция:
„Рилски спортист“ загуби от „Левски Лукойл“ 4 възлови домакински мача, с 1, 2, 3 и 4 точки. Във всеки от тези мачове нашият отбор можеше да е победител. В последните минути на всеки от тези мачове, имаше съдийски грешки в ущърб на „Рилски спортист“, както и пропуски на нашия отбор. Ако ги нямаше тези съдийски грешки, въпреки нашите пропуски, крайният победител, включително и от полуфиналния плейоф, щеше да е друг.
Но основният проблем в българския баскетбол не е (само) съдийството, а липсата на принципи и последователно отстоявани позиции.
И преди настоящия сезон, и по време на сезона, и след това ще отстояваме водещи принципи – за да не се превърне любимата ни игра във второразряден водевил с шепа зрители:
- Българският баскетбол трябва да се ръководи с ясни и точни правила.
- Българският баскетбол трябва да се ръководи от отговорни хора, способни да взимат, самостоятелно и без външно влияние, категорични решения, твърдо да отстояват принципи и позиции.
- Не може да има победа „на всяка цена“ и „с всички средства“ – такава победа, така постигната титла ще е огромна загуба – и за „спечелилия“, и за загубилия, и в крайна сметка – за целия български баскетбол.
- В българския баскетбол няма място за „мутренско“ поведение на треньори, ръководители и публика.
Имаме възможност за избор и този избор трябва да е категорична промяна в Модела на българския баскетбол – федерация „в безтегловност“, липса на отговорност при вземане на решения, съмнения за задкулисие, което води до отвращение и все по-малко интерес към баскетбола.

БК“Рилски спортист“ Самоков