Многопрофилна болница за активно лечение – Ботевград е първата болница в Софийска област, подписала договор с Националната здравноосигурителна каса за болнично лечение на пациенти по клинични пътеки - 115 на брой. Това съобщи пред местните медии днес д-р Пламен Китанов - временно изпълняващ длъжността "управител" на местната болница. 


„Миналата година клиничните пътеки бяха 118, сега са с 3 по-малко. Това намаление идва от временно замразената дейност на очно отделение, тъй като прецених, че то не работи ефективно. За съжаление ни отказаха 7 нови пътеки, тъй като в Закона за бюджета на Национално здравноосигурителната каса е упоменато, че пари за нови дейности за тази година не могат да бъдат давани. Поради тази причина седемте пътеки отпаднаха – 2 за лечение на бъбречна недостатъчност, 4 гастроентерологични и 1 за белодробно лечение. Казаха ни, че това са нови дейности за нас и тази година не можем да ги въведем", обясни д-р Китанов.


Временно изпълняващият длъжността "управител" на МБАЛ Ботевград съобщи, че в сравнение с предходни месеци общият броят на пациентите се е увеличил. През месец април през болницата са преминали 490 болни, а през този месец се очаква техният брой да достигне 500.


„Проблемът обаче, като и при другите болници, е в лимитирането от страна на Здравната каса. Тъй като лимитите се изготвят на база исторически анализ на заетостта и на това какво се отчита като клинични пътеки и процедури, за април ни беше даден малко нисичък лимит, за май той е по-висок, но пак не е толкова, колкото бих искал. Реално ние показахме, че можем да работим. Не можем да върнем хората, които идват да се лекуват при нас. Около 40 000 лева на месец генерираме надлимитна дейност. Текат разговори с зам.-министър Начева, която е председател на Надзорния съвет на НЗОК за постепенно увеличаване на лимитите”, обясни д-р Китанов.


Управителят на болницата съобщи още, че очаква новият хирург – д-р Кюкчийски, да постъпи на работа в МБАЛ – Ботевград до края на следващия месец. „Оттук идва следващия проблем, като засилим дейността на хирургията, кой ще ни ги плаща всичките тези пари? Непрекъснато си взаимодейства с институциите, което всъщност съм обещал, да бъде повишен лимита на болницата, по който може да работим”, сподели още д-р Китанов.