Търсещите машини еволюират в няколко аспекта. На първо място софтуерните инженери са изправени пред създаването нови и гъвкави методи за търсене. До сега подредените по ранг резултати, генерирани от търсещата машина на Google удовлетворяваха в значителна степен нуждите на интернет потребителите. Но тази технология е почти изчерпана, а търсенето е нещо много повече от игра на числа. В този смисъл голяма част от специалистите смятат, че бъдещето принадлежи на персонализираното смислово търсене.    

Бета версията на търсачката Hakia например залага на семантично търсене чрез цели фрази, ключови думи и дори директни въпроси. Специалният Semantic Rank алгоритъм открива семантичния акцент на зададения въпрос или използваната фраза и подрежда резултатите от търсенето във вероятно най-подходящия за преглед от потребителя ред. Сам по себе си алгоритъмът е гъвкав и се нагажда по вкуса и предпочитанията на всеки конкретен потребител. По този начин търсачката е способна да доставя винаги най-желаните резултати.

   

Има обаче ситуации, в които въвеждането на какъвто и да е било текст е невъзможно.  Такъв е случая когато сте на път във вашата кола например. Тогава на помощ идва софтуерът за мобилни телефони Vlingo. Той представлява система за гласово разпознаване от следващо поколение. Главния недостатък на този род програмни продукти до момента бе ограниченият им речников фонд. За разлика от предшествениците си, благодарение на своите Йерархически езикови модели Vlingo разбира буквално почти всичко, което кажете. Софтуерът дори автоматично след за контекста на изречението и доста сполучливо предполага коя ще е следващата дума още пред изричането и. Освен това Vlingo се адаптира към спецификата, разговорния стил и речника на всеки конкретен потребител. Програмата е способна да „научава” всякакви нови думи.

Не на последно място еволюира и начина на предоставяне на генерираните от търсенето резултати. Някои от най-новите разработки подреждат резултатите върху „виртуални полици” като по този начин те стават лесно достъпни при по нататъшна нужда от тях. Други не по-малко модернистични хрумвания за сортиране на генерираната от търсенето информация прибягват дори до илюзията на 3D пространството.

Едно е сигурно - по всичко личи, че интернет потребителите могат да бъдат спокойни, тъй като много скоро ровичкането в глобалната мрежа ще бъде по-бързо, по-конкретно, по организирано и в крайна сметка по-приятно.