Зала "Универсиада" е обявена за публична продан за малко над 15.6 млн. лева. Обявата е публикувана от частния съдебен изпълнител Стоян Якимов.


Търгът ще се проведе в канцеларията на Софийския районен съд на 13 юли. Желаещите да участват трябва да осигурят задатък от 10% от сумата, а срокът за подаване на заявките е от 12 юни до 12 юли.


Едноличен собственик на дружеството "Универсиада" ЕАД е "Велдер Билд" ЕАД, което има задължения към Корпоративна търговска банка (КТБ) за 8.5 млн. лева, се вижда от доклада за некоректните длъжници, публикуван на сайта на банката през 2017 г. "Велдер билд" беше част от бизнес групата "Велдер", която се управляваше от Иван Джиджев.


Внесеният капитал на "Универсиада" ЕАД е 7.34 млн. лева, показва справка в Търговския регистър. Представител на дружеството и управител на залата е треньорът на баскетболния "Левски Лукойл" Константин Папазов. Там неговият отбор, който стана шампион в първенството, играе домакинските си мачове.


 Запазване на спокойствие


Папазов каза пред "Дневник", че това е нормална процедура и той няма притеснения като треньор на "Левски Лукойл". По думите му клубът няма нищо общо със запора, свързан с отношения от времето на КТБ.


"В момента собственик е банката. Залата категорично ще запази статута си и ще се ползва за спорт", заяви Папазов. По думите му след определянето на купувача ръководството на "Левски Лукойл" ще започне разговори с него в търсене на споразумение за ползване на съоръжението.


"Универсиада" е със застроена площ от 4130 кв.м. и включва три зали, десет кабинета, радиокабина, осветителна кабина, три коментаторски кабини и четири стаи - съблекални, както и машини и оборудване.


Апетитна хапка


На 28 ноември 2008 г. държавата продава тайно зала "Универсиада" за 9.5 млн. лв. на "Велдер билд". Тогава за сделката се разбира случайно, след като Данаил Димов, изпълнителен директор на "Национална спортна база" (НСБ) по това време, между другото споменава, че със средствата от продажбата на "Универсиада" ще се финансират ремонтите на други спортни бази.


Тогава имотни специалисти коментират, че цената на продажбата е много ниска.


Димов казва в интервю за "Дневник": "Ние не продадохме зала "Универсиада", а 50% от акциите на дружеството, което управлява и стопанисва". "Трябваше да инвестираме 2 млн. лв. в дружеството "Универсиада", за да можем да си платим задълженията и то да продължи да функционира. Ние не разполагахме с тези пари. А и да ги имахме, според мен не е целесъобразно да ги наливаме там, защото след две години щяхме да сме в същото положение. Водихме преговори с частния партньор. Той пък не беше съгласен едностранно да налива пари. Така се стигна до това решение", заяви тогава той.


Сагата "Универсиада" започна през 2003 г., когато със заповед на бившия спортен министър Васил Иванов-Лучано зала "Универсиада" и хотел на Златни пясъци влязоха като апортна вноска в смесено дружество с частната фирма "Проект строй груп". Държавата и частници си деляха участието поравно. "Проект строй груп" се оказа близка до Делян Пеевски и Росен Дичев, тъй като беше регистрирана на адреса на младежкото НДСВ, а двамата бяха сред основателите му. Впоследствие "Проект строй" продаде дела си на "Велдер билд".


Две от дружествата от групата "Велдер Билд" ЕАД също са били длъжници на КТБ - "Велдер пропъртис" с 26.1 млн. лева и "Велдер - БГ" АД с кредити за общо 9 млн. лева. Джиджев е излязъл и от трите дружества през 2015 г., като "Велдер пропъртис" скоро след това е обявено в несъстоятелност заради задължения към КТБ, се вижда от Търговския регистър. Джиждев беше част от управлението на футболния клуб "Ботев" (Пловдив), докато собственик на клуба беше банкерът Цветан Василев.


През май 2017 г. в "Универсиада" се проведе общото събрание на прокурорите, на което се избраха кандидатите за нови членове на Висшия съдебен съвет.