От 18 часа на 24 юни в парк „Ракитин” в село Трудовец ще бъде открито младежко пространство на открито, в създаването  на което с доброволен труд се включиха млади хора от населеното място. Инициативата бе осъществена по предложение на Сдружение „Трудолюбци” в рамките на проекта “ The Spot _Място”на Сдружение БГ Бъди активен.


Програмата по откриването включва: представяне на проекта; връчване на грамоти и награди; спорт и забава – игри и съревнования, съобщиха от ръководството на Сдружение „Трудолюбци”. 


Сдружение BG Бъди активен е национална неправителствена организация, която работи в посока подобряване условията за масов спорт в България, както и за повишаване осведомеността за индивидуалните и социалните ползи от физическата активност и спорта за здраве.


Проектът „_The Spot/_Място“ предоставя възможност на територията на 10 населени места в България да бъде изградено социално пространство, което да е привлекателно за младите хора. Активното въвличане на младите хора в създаването на социално пространство, чрез процеса на Placemaking, би им дало възможност за изява на техните таланти, способности и силни страни и би предоставило алтернатива на различните пороци, по които се увличат младежите. Участието на гражданите в изграждането от своя страна, ще осигури устойчивост и отговорност за неговото опазване и поддръжка.


Проектът се oсъществява  с финансовата подкрепа на Coca-Cola Foundation и със съдействието на община Ботевград и кметство Трудовец.


„Село Трудовец е едно от селата в България, в което има активно население, в т.ч. много млади хора. Парка в селото е едно от най-подходящите места, на които те могат да се осъществяват социални контакти, да  спортуват и да се забавляват. След проучване интереса на младежите, представихме нашето проектно предложение  за създаване на безопасен и многофункционален  кът за спорт и атрактивен кът за социални контакти сред природата. Създадените условия ще дадат възможност на  младите хора да общуват в реална,а не виртуална среда и да спортуват сред природата. С общи усилия нашите идеи се  превърнаха в реалност. Изградихме „Нашето място” за срещи и спорт. Подкрепиха ни общината и  кметството”, сподели Мая Пенчева – председател на Сдружение „Трудолюбци”. 


Реализирането на проекта премина през три етапа: Социално ангажиране на местната общност – споделяне на идеи, направа на маси от палети и табуретки от стари автомобилни гуми, даване на име на мястото, обезопасяване на старото електрическо табло;  претворяване на идеите в 3 D  визуализация и представянето им на всички заинтересоване жители - деца, родители; облагородяване с помощта на местната общност - изграждане  на физическите структури в определеното пространство.  


В има кът за стриит фитнес, за тенис на маса, за игра на бадминтон. 


„Изработихме съоръжения за баланс, паркур съоръжение,  кът за отдих, като закупихме съответните съоръжения или материалите за тяхното изработване. От стари автомобилни гуми направихме стойки за велосипеди, кошчета за отпадъци. Със съдействието на общината и местни граждани поставихме чешма. В процеса на изграждане бе вложен много доброволен труд на деца, младежи, родители - хора, които искат да живеят в по-добра среда и да допринесат за това със своя принос”, сподели още Мая Панчева. 


За реализирането на проекта помогнаха още: „Граммер” АД, фирма „Васкони”, Георги Ватев, Борислав Бузин.