Мъжкото баскетболно първенство ще продължи да бъде администрирано от Национална баскетболна лига. На това решение се спряха представителите на УС на БФБ и представителите на НБЛ, които днес имаха общо заседание за бъдещето на организацията. Срещата продължи над четири часа, като след нея това е най-важното решение.


Решението за запазване на НБЛ бе потвърдено с 5-3 гласа. Против съществуването на лигата са били Левски Лукойл, Ямбол и Академик от Правец. "За" НБЛ да продължи да провежда баскетболен шампионат са били Рилски спортист, Берое, Балкан, Черно море Тича и Академик Бултекс 99. 


 Лигата ще продължи да съществува, като ще се търсят юридически правилните варианти тя да бъде независима от БФБ. В следващите дни и седмици представителите на НБЛ ще имат за цел да подготвят как би изглеждало документално подобно отделяне. Смята се, че лигата би могла да функционира добре като нестопанско дружество.


 Водиха се разговори и за това кога би могъл да стартира новият сезон в НБЛ, като клубовете клонят към решение това да се случи в началото на октомври. Заради дълго продължилото заседание ръководителите на баскетбола се засякоха и с националния отбор за баскетбол за мъже, който пристигна в залаУниверсиада“ за тренировка.


 Миналата седмица членовете на УС на БФБ бяха поканени да присъстват на днешното събиране на лигата. Днес президентът на централата Георги Глушков го напусна след три часа заседание, за да остави представителите на лигата да вземат решения. На заседанието не присъстваха всички членове на УС, а само тези, които искаха да споделят гледната си точка.