Правно регламентиране на съжителството без брак предвижда новият Семеен кодекс, който депутатите приеха на първо четене.

Детето трябва да има установен произход още при раждането, е записано в мотивите на законопроекта. В новия Семеен кодекс правно се урежда и брачният договор, като сключването му се допуска, както в самото начало, така и по време на брака. Облекчава се процедурата по осиновяване. То ще се допуска без съгласие на родителя, ако той в срок от 6 месеца след настаняване на детето, без основателна причина, не го е потърсил.

Законопроектът беше одобрен въпреки становищата на Светия синод, Епископската конференция на католическата църква, Главното мюфтийство и Обединените евангелистки църкви, които не подкрепят признаването на т. нар. фактическо съпружеско съжителство.

От ОДС гласуваха против законопроекта, защото според Мартин Димитров с него се обезценява институцията на семейството.

Народното събрание отхвърли проекта на ДСБ, в който се настояваше парламентът да обяви политическата корупция за заплаха за националната сигурност. Председателят на парламентарната група на левицата Ангел Найденов обясни отрицателния си вот, като каза, че колкото и решения да внасят тъмносините, тяхното управление ще остане символ на корупция.

Според Станимир Илчев от НДСВ трябва да се наблегне на инструментите за борбата с това явление, а не на политическите декларации в осъждането му.

Независимият депутат Яне Янев припомни, че е изтекъл 7-дневният срок, в който парламентът даде на МВР и ДАНС да докладват за хода на разследването на побоя над журналиста Огнян Стефанов.

Председателят на НС Георги Пирински възложи на председателя на вътрешната комисия Минчо Спасов да провери готовността на министъра на вътрешните работи Михаил Миков и на шефа на ДАНС Петко Сертов да бъдат изслушани в парламента днес.