Заплахата от финансовата криза доминира при дискусията в парламента, по проектобюджета за следващата година. Управляващите го защитиха, защото съдържал необходимите резерви и буфери. Опозицията го разкритикува заради липсата на реалистични и работещи антикризисни мерки. Проектът беше приет на първо четене след сравнително кратки дебати от близо 5 часа.

Със 132 „за”, 73 „против” и 3-ма въздържали се проектобюджет 2009 беше одобрен от мнозинството. Проектът беше представен от финансовия министър Пламен Орешарски, който подчерта, че бюджетът не може да неутрализира всички негативни очаквания от световната финансова криза, защото трябва да продължи да финансира публичните сектори.

„Не можем да заявим на учителите и лекарите, на пенсионерите и социално подпомаганите: Изчакайте със своите заплати, обезщетения и издръжка, докато ние се справим с негативите на външната криза”, коментира Орешарски.

Лидерът на ДСБ Иван Костов пък прогнозира, че в средата на следващата година страната ни ще е в икономическа криза. „Правителството загуби ценни месеци да опровергава очевидното. Бюджетът няма антикризисен приоритет”, мотивира се тъмносиният лидер.

От НДСВ и ДПС в лицето на Милен Велчев и Алиосман Имамов видяха в проекта силен инструмент за справяне с кризата, но се обявиха и за някои корекции между двете четения. „Нека да е ясно на всички, че тази криза не е „made in Bulgaria”, както се е случвало преди”, каза Милен Велчев. Според Алиосман Имамов „най-ефективната мярка срещу днешната финансова криза е свиването на разходите”.

„Сега е налице и удобният виновник – вирусите дойдоха от Запад. За съжаление обаче, ако Америка киха, а Европа кашля, за България опасността от пневмония е голяма”, заяви Лидия Шулева от БНД.

Отвореност за дискусия по проекта между двете четения демонстрира и премиерът Сергей Станишев. „Имаме основания за умерен оптимизъм, който да е достатъчно реалистичен. По никакъв начин не можем да гледаме на бюджета за 2009 година през розови очила”, коментира министър-председателят Станишев