"Всички трябва да се обединим за въвеждането на втора задължителна матура и това трябва да бъде математиката. Тази крачка трябва да бъде направена рано или късно", каза Даниел Вълчев.

Намеренията на министъра на образованието и науката станаха ясни на годишната среща с началниците на регионалните инспекторати от цялата страна в курортен комплекс "Златни пясъци", информира агенция Фокус.

"Най-дълбоката промяна през тази година е сериозното задълбочаване на системата за външно оценяване - въвеждането на външно оценяване при шестокласниците и държавните зрелостни изпити", заяви министър Даниел Вълчев.

По думите му е от изключително значение и малкото случаи на неспазване на реда при провеждането на матурите да изчезнат.

По отношение на подготовката и организацията на държавните зрелостни изпити - министър Вълчев отчете, че тази година организацията е била малко по-сложна. Той визира разнасянето на засекретените материали.

"Това, което сега направихме по време на поправителната сесия, беше успешно. Давам си сметка, че това изисква по-голяма организация на място и по-голяма концентрация на техника, но този вариант е и доста по-евтин", категоричен бе министър Даниел Вълчев.