Все още  впечатляващи са спомените на Калинка Пушкарова от фолклорния фестивал в турския град Инегьол, където взе участие и младежкият ни ансамбъл „Балканска младост”.
Ето какво сподели тя пред наш представител. Инегьол е със 130000 жители, добре подреден и с впечатляващо гостоприемство град. Имат огромен амфитеатър, който беше пълен през цялото време на фестивала. Концерти имаше през всичките седем дни, които се провеждаха и на няколкото открити сцени из града.
Известен е с дърводобивната и дървопреработвателна промишленост, хавлиеното производството, сладкарството и кулинарството. Затова и един от подаръците, които получихме, е приет като символ на града с основна промишленост в областта на дърводобива.
Впечатлена съм от особеното отношение на тези хора към нас българите. Там думата „комшу” не е клише. Наши домакини бяха от „Сдружението на преселниците в Турция”.
Фестивалът беше в продължение на 7 дни. Ние участвахме на откриването, а всеки ден имахме по два концерта, където бяхме приемани много радушно. През цялото време имаше изключителна дисциплина, която беше налагана от организаторите. Самата организация и провеждането на фестивала беше безупречно.
Безупречно и много дисциплинирано и отговорно се представиха и нашите участници, което беше подчертано изрично от организаторите.
На четвъртия ден имаше Ден на България, където получихме и множество награди от турска страна. Не само на този прием в наша чест, но и на всички мероприятия присъстваше кметът на града.
Искам да изкажа чрез вашата медия благодарност на всички от ансамбъла, както и на останалите от нашата група за перфектното представяне по време на престоя ни в Турция.