С урок по родолюбие на  открито в Ботевград бе отбелязана 181-та годишнина от рождението на Апостола на българската свобода – Васил Левски. С много ентусиазъм и желание в него се включиха деца от инициативата на общината „Весело лято”. Урокът бе проведен от Галя Божкова – учител по история, зам.-директор на ОУ "Васил Левски” – Ботевград.

Разделени в три отбора – „Дяконът”, „Неуловимият” и „Апостола”, учениците трябваше да се справят с три задачи. Първата бе да  изслушат текст и да разпознаят името на българския герой, за когото се говори в него, както и лика му сред подредените портрети, а след това да го поставят на таблото на своя отбор, условно наречено "Пантеон на българските национални герои".
Втората задача бе да изберат думи, които свързват с Левски – любов, сила, истина, вяра, единство, красота и други, и да отправят послания с тях. А третата – да подредят правилно известни фрази на Васил Левски, като: „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме."; „Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме.”; "Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само себе си."; „Дела трябват, а не думи.”.


Г-жа Божкова поздрави децата за отличното представяне. "Всички показахте, с очите си, с думите си, с емоция, че сте истински българи", каза тя. 


В забавното междучасие, предхождащо урока, участниците в инициативата скачаха лъвски скок. В тази проява сили премериха и по-малките деца – на 4 и 5 години. Най-добри бяха постиженията на Лора Шарпова – 196 см., Божидара Зланкова – 195 см, и Владимир Стоянов – 160 см. Резултатите обяви Николета Иванова – началник отдел „Хуманитарни и социални дейности” в Община Ботевград. Тя раздаде грамоти на всички участници.


Децата от „Весело лято” участваха и в церемонията по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола в центъра на града. В знак на признателност пред него се поклониха още представители на общинската администрация, образователни и културни институции, политически и неправителствени организации.