Децата от „Весело лято – Ботевград 2018“ определиха шестия ден от инициативата като „номер едно“. Точно на този ден – 19 юли, се проведе плануваната екскурзия до Килийното училище в село Боженица. Тя бе съпроводена с разнообразни игри на Урвишка поляна. Така съвсем неусетно премина времето от 10:00 до 14:00 часа за всички участници.  


В класната стая на Килийното училище уредникът от Исторически музей - Ботевград разказа на децата как се е провеждал учебният процес в миналото. Те проявиха любопитство към „прародителя” на черната дъска – пясъчната. Научиха още как преди повече от двеста години даскалите са наказвали провинилите се ученици. Информация предизвика много доволни усмивки, че тези методи са останали в историята и не се прилагат в съвременното училище. 


На Урвишка поляна организаторите бяха подготвили истинско забавление за всички. Под звуците на подходяща музика децата се впуснаха в ритъма на българските народни танци и на други популярни и обичани от тях стилове. Някои дори показаха завидни танцови умения и обраха овациите на останалите. 


Забавлението на Урвишка поляна продължи с игри от миналото - „Кральо – портальо“, „Замразяванка“ и други, към които децата също проявиха голям интерес. За всички участници бе осигурен обяд, който се проведе на открито.   


След завръщането си една от малките екскурзиантки сподели с майка си: „Това беше най-готиният ден в живота ми!“.


Програмата на „Весело лято” продължава днес от 17:30 часа с партито „Пей, танцувай и играй с дискотеката ни по-по-най“ на площад „Саранск“ в Ботевград.