Училището във Врачеш е изправено пред реална опасност да остане без пети клас през новата учебна година. Причината е, че родителите са предпочели да запишат децата си в училищата в Ботевград. Това е повод за срещата, която се провежда в момента в кметството. На нея присъстват общинското ръководство, общински съветници от Врачеш, жители на селото, директорът на учебното заведение, учители, началникът на Регионалното управление по образование - София регион - Росица Ивановa, и други. Иванова изрично настоя на срещата да не присъстват медии, въпреки искането на родители за публичност. 


След срещата кметът Иван Гавалюгов сподели, че действително има опасност в ОУ „Отец Паисий” пети клас да не е само маломерен, а изобщо да не съществува. По негови думи, към момента се говори за осем деца, записани в пети клас, което е под минималния брой ученици за сформиране на маломерна паралелка.  


„Явно някаква промяна трябва да се направи, дори в комуникацията между училище, родители, учители и ученици, след като тенденцията е притеснителна – на отлив. Що се отнася до общината, казаха и на срещата, подкрепа от страна на общината ще бъде осигурена безусловно. Нашето твърдо намерение и желание е децата да продължат да учат в училището. То разполага с добра материална база, учителите подготвят достатъчно добре децата Завършилите във Врачеш са класиране на първите места в средните училища, и то не само в Ботевград. Но все пак има някакъв проблем. На срещата, която се е провела преди известно време в селото, родители са изтъкнали различни мотиви, които са чисто индивидуални. За съжаление днес тези родители не бяха тук, за да чуем тяхното мнение, но се взе решение да се проведе още една среща, на която те да бъдат поканени и да се направи опит да бъдат разубедени, като им се обясни, че съществува реална опасност пети клас да не е само маломерен, а дори изобщо да не съществува, което ще е прецедент, повратна точка в развитието на училището, обясни кметът Гавалюгов.  -Да убедим родителите в тяхната много важна роля – в спасяването на прогимназиалния етап на училището в селото. Надявам се да намерим всички аргументи. Разбира се, никой не може да бъде принуждаван, естествено родителите имат правото да избират, но трябва да проявят и една доза местен патриотизъм”, допълни той. 


Иван Гавалюгов сподели още, че от Регионалното управление по образование са обяснили, че биха направили изключение и за осем деца, като са се мотивирали, че в закона съществува възможност при изключително обстоятелства и условия да се допусне сформиране на паралелка с брой на учениците под минималния за утвърждаване на маломерна паралелка, за да не наложи сливането на пети и шести клас.  


Какво е положението с децата записани в първи клас? От 26 деца, родени и живеещи във Врачеш, 18 са записани в първи клас на ОУ „Отец Паисий”. „Това е положителен факт, надявам се голяма част от родителите на останалите деца също да предпочетат да ги запишат в местното училище и те да продължат да учат до седми клас тук”, коментира кметът Гавалюгов. 


Родители, присъствали на срещата, бяха категорични, че учители и родители трябва да работят заедно, за да запазят местното училище. „Училището ни е с чудесна база, то има чудесен учителски колектив, който може да обучава децата ни. Моите деца са учили тук и съм доволна. Бих посъветвала родителите да не местят децата си в други учебни заведения”, каза пред наш репортер Антония Николова. 


„Моят внук ще бъде в пети клас. Неговите съученици отидоха да учат в Ботевград. Затова бяхме принудени да го запишем в ОУ „Кирил и Методий”. Аз исках да остане тук заради г-жа Шунтова, която един от най-добрите учители в местното училище”, сподели пред наш репортер Кристин Кръстев от Врачеш. Той не скри болката си от случващото се с училището в родното му село. „Кой е виновен, че децата си отиват. Да, има някой виновен. Според мен училищното ръководство има голяма вина. То трябваше да убеди родителите, че ще осигури качествено обучение на техните деца. Когато видиш една кутия, обвита със станиол, но вътре е без съдържание…Мисля, че учителите не си свършиха работата, те не очакваха, че ще се стигне дотук”, коментира той. Според Кристин Кръстев, и връзката между читалището и училището отдавна е прекъсната, което също се отразява негативно върху развитието на културата и образованието в селото.  


След срещата директорът на ОУ „Отец Паисий” Даниела Дойчева сподели пред наш репортер, че си е подала оставката, тъй като срещу нея имало три жалби. „Има време да размисля”, допълни тя.