Интервю на наставника на Берое Любомир Минчев пред клубния сайт beroebasket.com


- Г-н Минчев, намираме се в период на почивка, но със сигурност Вашите мисли са свързани с Берое. Първо, кога отборът започва подготовка и имате ли яснота как ще изглежда той през новия сезон?


- Събираме се за начало на подготовката на 15 август. Ще се направят необходимите изследвания на състезателите, след което на 20 август започваме със същинската част от подготовкатакоято ще се проведе в Стара Загора.


 - Има ли яснота относно контролните срещи?


- Има определени дати за контроли, но съперниците все още не са ясни. Имаме идеи, но конкретна програма трудно може да се даде.


 - Докъде стигнахте със селекцията за новия сезон?


- Имаме подписани договори с българи и чужденци. В следващите дни ще обявим всички трансфери. Мога да кажа, че отборът е почти изцяло окомплектован. Всичко, което се изисква от нас в трансферния период, сме го направили.


 - Ще бъде ли конкурентен отборът през новия сезон и какви са лично Вашите цели като старши треньор?


- Надяваме се да сме конкурентни. Целите зависят от това как ще се развие един отбор в течение на сезона. През миналата година, след спечелването на Суперкупата, нашият отбор не се разви във възходяща линия. Многото проблеми, които имахме, неминуемо оказаха влияние и на нашето класиране.


 - Няма как да не Ви попитаме за случващото се като цяло в българския баскетбол. Новият председател на Треньорската комисия Иван Чолаков отправи обвинения към Вас, че внасяте разделение сред треньорите. Как бихте му отговорили?


- Не съм имал намерение да му отговарям. Явно обаче г-н Чолаков от времето, което е прекарал в Народното събрание, се е научил как да очерня противниковата страна. Вероятно този похват да обвиниш някого в медийното пространство, за да го вкараш в обяснителен режим, е взет от престоя му в парламента. Хората, които ме познават, знаят, че никога, в нито един клуб, в който съм работил, не съм действал на принципа „разделяй и владей”, камо ли в Треньорската комисия. Да не говорим каква обида е това към мен в качеството ми на национален селекционер.


 - Имате ли подкрепата на колегите си, с които работихте в предишния състав на Комисията и има ли някакво разделение между по-опитните и по-младите треньори в българския баскетбол?


- Да, имам тяхната подкрепа, но не мога да говоря за подобно разделение. Има разделение само по отношение посоката на развитие на треньорството. Определено начинът, по който работим до момента, показва, че българският баскетбол върви надолу и това не е от година или две, а от десетки години насам. Аз винаги съм бил директен и честен и на последното Общо събрание казах, че вина за това носим и ние, треньорите. Ние трябва да си променим мисленето, тренировъчния процес, за да наваксаме изоставането си от другите държави.


 Аз никога не съм бил в управлението на баскетбола, за да съм предизвикал някакво разединение. Тези хора, които говорят за обединение, го правят само тогава, когато заемат определена ръководна позиция. Когато обаче не са на такава позиция, техните действия са коренно противоположни. Смятам, че тези хора, чиито имена не споменавам, ще се разпознаят сами.


 Обвиняваха ме също за начина ми на избор като шеф на Треньорската комисия. Г-н Чолаков е член на Управителния съвет на федерацията. Не знам той как е гласувал тогава, има протокол от заседанието, който може да се провери. Управителният съвет е гласувал правилата за провеждане на избор на Комисията, не съм ги определял аз тези правила. Понеже говорят за спазване на правила, сега аз ги карам да ги спазват.


На последното Общо събрание се случиха доста интересни неща, заради които те трябва да се замислят как смятат да управляват, защото това, което направиха, беше изключително срамно. Обидно е да се държиш с треньорите като със стадо овце, които трябва само да дойдат да си вдигнат ръката, за да гласуват. Нещата, които бяха направени на последното Общо събрание, показаха доста голям страх и липса на познания за това как трябва да се случват процедурите. Тогава се случиха много нередности, за които съм подал жалба до Арбитражната комисия и цялото Общо събрание, предполагам, ще бъде обявено за нелегитимно.


 Държа да кажа две неща по този въпрос. Първо, нямам абсолютно никакви амбиции да се връщам като председател на Треньорската комисия, просто им показвам, че пътят, по който са тръгнали, няма да доведе до нищо добро. Второ, ако жалбата ми бъде уважена и последното Общо събрание бъде обявено за невалидно, призовавам изборът на нов председател на комисията на треньорите, да бъде направен по старите правила, по които мен са ме избирали преди време.


 - Къде обаче стои в този конфликт президентът на федерацията Георги Глушков? Чувствате ли неговата подкрепа към Вас като национален селекционер?


- Като треньор на националния отбор аз никога не съм имал проблеми с президента Глушков, винаги съм срещал неговата подкрепа. Като председател на Треньорската комисия е точно обратното и това съм му го казвал директно в очите. В националния отбор аз съм зависим от себе си и играчите, докато в Треньорската комисия трябва да се занимавам с тези хора, които са против мен. Напук на тях съм поел националния отбор, не искам напук да се занимавам и с Треньорската комисия. Ако продължават да се държат по този начин обаче, може и да ме предизвикат да го направя.


 - Споменахме националния отбор. Да кажем няколко думи за изминалата фаза от световните квалификации. За съжаление влизаме без победа в следващата фаза, но вероятно можем само да спечелим от мачове с противници като Франция и Русия?


- Наистина като развитие на квалификациите, за нас се случи най-негативният вариант. Изпълнихме целта да продължим, но сами сме си виновни, че влизаме в следващата фаза без победа, след като успехите над Исландия не се броят в новата група. Загубихме два домакински мача с по 1-2 точки. Не мога да кажа като цяло, че представянето ни до момента е лошо, защото ние в нито един мач не сме били по-слаби от отборите, с които играхме. Всичките ни мачове бяха абсолютно равностойни. Както можеше да спечелим загубените мачове, така можеше и да загубим спечелените с Исландия. Най-голямата ни загуба е с 6 точки и то в последния мач. Истината е, че само в един единствен мач бяхме в пълен състав. Това е гостуването на Финландия, където Везенков дойде директно там. Това е системата, това са правилата и аз изобщо не искам да ги изтъквам като някаква причина за допуснатите загуби. Смятам, че отборът, за разлика от минали години, показа характер, добра атмосфера без абсолютни никакви скандали. Желанието на всеки един играч да дойде на лагер с отбора, да играе за него, е коренно противоположно на това, което Иван Чолаков казва за мен.


 - Един от водещите играчи на националния отбор – Александър Везенков премина от Барселона в Олимпиакос. Стъпка напред ли е за него този трансфер от гледна точка на повечето игрово време, което вероятно ще получава там?


- Надявам се в Олимпиакос той да има по-съществена роля от тази, която имаше в Барселона, особено в последната година. Везенков направи един голям скок от Арис в голям клуб като Барселона и може би като възраст не беше готов за него. Непрекъснатата смяна на треньори също оказа голямо влияние. Пожелавам му да бъде здрав и да се включи добре в новия си отбор. Той е едно много добро момче, което всеки един треньор би искал да има в отбора си, защото е изключително позитивен, не прави проблеми и тренира съвестно.