Третото издание на мача за Суперкупата на България ще се проведе в София след първоначалния избор на "Арена Ботевград". Това бе решено по време на УС на БФБ.


 На заседанието се разгледаха и анализираха опциите - "Арена Ботевград", "Арена Самоков" и "Универсиада". Условията, които трите зали предложиха бяха сходни и почти еднакво приемливи за НБЛ като организатор. Причините да се наложи промяната в последния момент са свързани с липсата на телевизионно излъчване, намаляване на разходите по организацията и преценка на управата на НБЛ, както и съгласието на двата участващи отбора.

Срещата между шампиона на НБЛ и носителя на купа България ще се състои на 8 септември от 18:00 часа, както бе решено по-рано през лятото. Изключително натоварената програма през месец септември на клубовете, записали за се участие в турнирите на ФИБА и прозореца на ФИБА за световните квалификации наложиха датата като почти единствена за изиграването на двубоя, макар и твърде ранна.

Първоначалният избор за неутрален терен бе "Арена Ботевград", която ще приюти за пореден път и българските национали в битките им от следващата фаза за класиране на световно първенство на 13-и септември. Съоръжението бе предложено като опция поради близката локация за двата тима, уникално добрите условия, които залата предоствя и лагерът на мъжкия тим, който стартира непосредствено след последния съдийски сигнал на Суперкупата, от Генералния Мениджър на НБЛ. Отборите участници одобриха избора през юли.

След като се разбра, че БНТ, които са излъчваща телевизия-партньор на БФБ и НБЛ, няма да имат възможност да отразят двубоя поради заетостта със световни първенства по художествена гимнастика, волейбол и гребане, както и редица други мероприятие, бе дадено предложение срещата да бъде преместена в София, като евентуално шансът да бъде организирано излъчване от някоя телевизия е по-голям.

Екипът на НБЛ потърси съдействие за излъчване от други ТВ компании, но такова не бе осигурено, поради ранния час, който Канал 3 предложи и твърде малкия срок за организиране на продукция за телевизии като тези на А1, или липса на възможности. Оставайки без директно излъчване на събитието, намирането на потенциални партньори и спонсори, стана още по-трудна задача за екипа на НБЛ.

Съгласно Наредбата на НБЛ, дата, час и място за провеждане на срещата за Суперкупата на България се дават от Генералния Мениджър и се съгласуват с Надзорния съвет на НБЛ. С оглед на това, че двама от членовете на този съвет за председателите на двата отбора, които ще се изправят един срещу друг в събота на 8 септември, тежестта по взимането на решение дали Арена Ботевград да се замени със зала Универсиада, се падна на Иван Чолаков - председател на комисията.

"Както се знае моят избор за място на провеждане бе Арена Ботевград, който бе подкрепен и от ръководството на БК Левски Лукойл, и от това на БК Рилски спортист в началото. В последните години залата се наложи като най-предпочитана за баскетболни събития и провеждането на мероприятия там е удоволствие както за организаторите, така и за участници и зрители. Доводите ми бяха изложени пред ОС на НБЛ, като някои от тях са неутрален терен, най-висока посещаемост за изминалия сезон, най-много продадени билети, започващия лагер на националния отбор, който ще играе там и други. НБЛ получи изключително добри условия от страна на ръководството на спортното съоръжение, като смея да твърдя, че на никой досега не са предлагани такива. Всичко това в името на баскетбола и просперитет на НБЛ.


Случи се така, че имаше проблем с телевизионното излъчване, появиха се допълнителни фактори и се дадоха предложения мачът да се играе на друго място. След като зала "Универсиада" е опция, която удовлетворява и двата учасника, и възражения не бяха налични, аз нямам други избор, но да подкрепя избора на Левски Лукойл и Рилски спортист, Суперкупата да се проведе в зала "Универсиада". Мнението на Надзорния съвет също бе в полза на софийската зала"

"Лошото за нас като организатор е, че решението бе взето доста късно и нямаме много време да организираме събитие, каквото бихме искали и каквото заслужава зрителя, който ще дойде в залата. Не разполагаме с нужното време да промотираме добре мача, но се надявам, че хората са зажаднели за баскетбол в София. Трудно се намират спонсори и партньори за седмица или десет дни. Интересен експеримент за нас като организация ще бъде да видим дали липсата на директно ТВ излъчване ще доведе повече хора в залата. Могат да се извлекат много полезни анализи. Естествено видео стрийм на срещата ще бъде организиран, за да не остане двубоят абсолютно "на тъмно". Билети ще се продават в деня на мача на каса в зала Универсиада", коментира генералният мениджър на лигата Лили Борисова.

"Няма как да не изкажа благодарност за много добрите условия, предоставени от управата на Арена Ботевград на НБЛ, за разбирането и за търпението. Надявам се и съм сигурна, че в залата ще се реализират редица бъдещи проекти в партньорство с лигата", каза още тя.