И тази година хиляди българи изкачиха връх Шипка и се включиха в тържествата, посветени на 141 години от Шипченската епопея. Честванията се проведоха под патронажа на Президента на Република България – г-н Румен Радев. Основен организатор на тържествата бе Областна администрация Габрово.
Кулминацията на честванията бе историческата възстановка на НД „Традиция”. Тази година тя се проведе не на Орлово гнездо, както досега, а на самия връх Шипка, където е била битката около Централната батарея, един от ключовите моменти в Руско-турската война от 1877 г.-1878 г. и до голяма степен решаваща нейния успешния изход. Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните битки по време на войната. Боевете се водят от 9/21 до 13/26 август 1877 г.  между защитниците на прохода,  водени от ген. Столетов и турската армия начело със Сюлейман паша, на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола, връх Шипка и Орлово гнездо,
Над 250 членове на НД „Традиция” от цялата страна и тази година пресъздадоха пред погледите на хиляди хора основни моменти от епичните боеве за отстояване на връх Шипка. Участници от РК „Традиция” – гр. Етрополе бяха Георги Георгиев, Васил Василев и Марин Кубетски. Ръководители на възстановката бяха председателят на НД „Традиция” полк. Огнян Маринов и управителят на РК гр. Казанлък Николай Байнов. Ентусиазмът и отговорността на участниците проличаха във всеки момент от възстановката.
Автентичността на униформите и оръжията, реализмът на действията и образите   допринесе събитието да оживее пред присъстващите, като ги  направи свидетели на онези тежки дни на борба и героизъм, дни - изпълнени с хиляди човешки съдби.


Текст и снимки: Наталия Цветкова –
директор на Етрополския исторически музей
и Управител на РК „Традиция”
гр. Етрополе