На 1 ноември преди 141 години Тетевен е освободен от турско робство. Затова тази дата е определена за Празник на града. Тазгодишната няколко дневна програма е наситена с много и различни по съдържание мероприятия. Започва се с днешната, на 27 октомври, Историческа възстановка на тогавашните събития.


Ето какво четем в официалния сайт на Тетевен:  
Близо 4000 патрона гръмнаха по време на Историческата възстановка в Тетевен /заглавието/


На 27-ми октомври 2018 година, Тетевен бе разтърсен от тътена и гърмежите на изстреляните патрони по повод 141 години от освобождението на града. Това се случи по време на Историческата възстановка, която пресъздаде непоклатимия тетевенски дух за свобода! Тя се организира за втора поредна година в навечерието на предстоящия празник на града – 1-ви ноември – Освобождението на Тетевен и Ден на народните будители.
Във възстановката участваха 107 души от Национално дружество ,,Традиция“ от Регионалните клубове от: Тетевен, София, Плевен, Ловеч, Априлци, Троян, Копривщица, Етрополе, Лесидрен, Баня /Панагюрско/, Мирково, Габрово, Червен бряг, Русе, Нова Загора.”


От Етрополе са участвали Марин Кубетски, Иван Пантев и Стоян Пантев от Етрополския Регионален клуб „Традиция”. И тримата са на страната на турския аскер.
Дописката в Тетевенския сайт от днешните събития е подкрепена с 89 снимки. Две от тях качваме и ние, като на едната се виждат и нашите участници.
Община Тетевен и Националното дружество „Традиция” са връчили на всички участници Грамота за участие и книгата „Хаджи Станьо Врабевски и Тетевенският революционен комитет”.