Общинският съвет не прие предложението на общината за преотреждане на два общински имота – пустееща земеделска земя, намиращи се на юг от язовир “Мали лаг“, за нов гробищен парк.  “За“ гласуваха 12 съветници, един – Георги Георгиев, бе против, а осем се въздържаха – присъстващите съветници от групите на ОББО и ГЕРБ, с изключение на Дамян Маринов.   


Според изказалите се трима съветници от опозицията – Йордан Йорданов, Георги Георгиев и Петър Петров, предложеният от общината терен не е подходящ за гробищен парк поради неговата отдалеченост и липсата на инфраструктура.  Георгиев предложи общината да насочи вниманието си към друг общински имот от 30 декара, който се намира в местността “Широко ливаде“ , над комплекс “Панорама“. 


Кметът Гавалюгов  поясни, че до терена, който се предлага от общината, има път, който ще бъде ремонтиран, има и ток, и вода.  Той подчерта, че предложението точно там да бъде изграден новият гробищен парк, се прави след задълбочени проучвания и консултации. 


Във връзка с предложения от Георгиев имот, кметът отговори: “Разумно мислещите хора няма да се съгласят, защото това е посоката за жилищно разширяване на Ботевград. Тя е зададена още през 70-те години на миналия век. Факт е, че там и в момента се строят къщи.“. 


Тихомир Найденов даде пример с гробищния парк в Трудовец, който също е отдалечен, но това никога не е притеснявало хората от селото.


На въпрос на Дамян Маринов дали ще има обществен превоз до новия гробищен парк, кметът даде утвърдителен отговор. 


За първи път от десетки години насам общината предприема конкретни действия за определяне на място за нов гробищен парк, който ще реши проблема с недостига на гробни места за 50 - 100 години напред. Но решението на Общинския съвет от днес я изправя пред практическа невъзможност да се справи с него. Засега теренът за нов гробищен парк остава под въпрос.