„Културното наследство е не само наследство от миналото, но и ресурс за бъдещето ни“ - Тибор Наврачич, европейски комисар по въпросите на образованието, младежта, културата и спорта!


Европейските дни на наследството 2018 г. ще се отбележат в цяла България. Тази година те ще се проведат на 20, 21 и 22 септември под мотото „Изкуството да споделяме“ и ще са кулминацията на обявената от Европейския парламент и Съвета на ЕС Европейска година на културното наследство 2018 г.


Това наследство е навсякъде около нас — в градовете, в пейзажите, в археологическите ни обекти. Можем да го открием не само в литературата и в изкуството, но и в занаятчийските умения, в кулинарията, във филмите, песните и приказките. Културното наследство ни обединява в своето многообразие. Днес то е по-достъпно от всякога, благодарение на технологиите и интернет. 


Събитието се отбелязва в 50 европейски държави и ще даде възможност на гражданите на Европа да разберат по-добре това, което ги сближава и да честват заедно споделени ценности.


На 20 септември 2018 г. /четвъртък/ от 17:30 часа, Исторически музей – Ботевград ще отбележи този форум с две събития:


- „Изкуството да споделяме” – изложба на направените дарения през 2017 – 2018 г., връчване на свидетелствата на дарителите;


- „Българските празнично-обредни хлябове и художествените печати на Веселин Райков” – изложба и лекция за символиката и силата на българския обреден хляб.


На 22 септември - Ден на Независимостта на България /събота/, Исторически музей – Ботевград ще работи без входна такса!