Тази вечер в Исторически музей – Ботевград бе представена изложбата „Българските празнично-обредни хлябове и печати на Веселин Райков”. Това е едно от събитията, с които музеят отбелязва Европейските дни на наследството – 20, 21 и 22 септември. Тази година те се провеждат под мотото „Изкуството да споделяме”. 


Изложбата съдържа тави, с релефни изображения за различни обредни и празнични хлябове. Те са дело на художника-приложник Веселин Райков. Той разказа пред гостите каква е технологията на приготвяне и изпичане на обреден хляб в една такава тава. Тестото се замества по класическия начин, с втасване. От него се отделя определено количество, съобразно размера на тавата с печат. Тестото се поставя в нея и се притиска с ръка, така че да приеме формата, буквите и изображението на печата. След като се запече за около седем минути, се изважда от фурната, обръща се на дървена дъска или друго подходящо приспособление, поставя се отново в тавата и се връща във фурната да се доизпече. 


Посетителите на изложбата имаха възможност да опитат от специално приготвените два обредни хляба, изпечени върху камък.  


„Технологията за приготвяне на хляб в една такава тава е достъпна за всеки човек, който може да меси хляб. Иначе класическия вариант на обредните хлябове е с дървени печати. Те се натискат върху тестото, но при изпичането на хляба се получава деформация на образа. Докато при обредния хляб, изпечен в една от тези тави, той е четлив и ясен”, обясни Веселин Райков.     


В началото на събитието директорът на Исторически музей – Ботевград – Рени Лазарова, прочете лекция за символиката на българския обреден хляб. Тя се базира върху дългогодишните изследвания на един от най-известните български етнографи – Димитър Маринов. Той описва повече от 470 вида обреден хляб, но в едно свое интервю твърди, че те са много повече. 


„От незапомнени времена хлябът е основната храна на българите. В създаването на един хляб в миналото са влагани много пожелания за здраве, добър живот и берекет. В българската традиционна култура хлябът не е само за обичайната ежедневна храна. Заместването на хляб съпровожда  различни обреди, било то за добро или лошо, за раждане или смърт, за много тайнства”, се казва в уводната част на лекцията, която бе представена пред аудиторията в Исторически музей – Ботевград. 


Сред гостите, уважили събитието, бе секретарят на общината Стефка Граматикова.