Най-късно до месец хлябът постепенно ще се вдигне до 1,20 лв. за 700 грама. Всяка цена под тази означава, че се работи "на тъмно", заяви вчера шефът на асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов. Поскъпването щяло да бъде около 15% от сегашните 90-95 ст. за самун. Причината - скокът на зърното по световните борси и у нас, което вече минава 200 евро или 400 лв. за тон. Затова и брашното станало 750-800 лв./т.
Освен брашното се вдигат и осигуровките, както и акцизите на горивата. Това също се отразява, и то още от нивата, та чак до фурната, коментира и Марияна Кукушева, шеф на федерацията на хлебарите. Според нея увеличението на самуните трябва да бъде с 20%.
"Брашното скочи със 70% през лятото, а в последните 2 месеца и с още 28%. Делът му в производствената себестойност на хляба е 59 на сто. (Виж схемата - бел. ред.) Това означава реално повишение на 1 самун от около 17%", твърди и Николай Тапаров, шеф на третата браншова организация - камарата на индустриалните хлебопроизводители. Така за първи път от години всички браншовици прогнозират скок.
Всеки производител сам ще реши с колко да промени доставната си цена в зависимост от неговите запаси, организация и обем на продукцията, коментира обаче Тапаров. Затова и не можело да се обобщи, че всички ще качат цените с 15 или 20 на сто.