Официално днес бе открит Центърът за подкрепа за личностно развитие в Ботевград /във високия корпус на ОУ "Васил Левски" - четвърти етаж/. Събитието започна с тържествен водосвет за здраве, отслужен от архиерейския наместник отец Борис. Последва кратка музикална програма с участието  на малките мажоретки с художествен ръководител Иванка Христова, малчугани от ДГ „Славейче” и изпълнителката на народни песни Станислава Димитрова от Врачеш. Тя бе поздрав към всички присъстващи, уважили събитието. Сред тях бяха Грета Ганчева – директор на дирекция „Приобщаващо образование” към Министерството на образованието и науката”, Борис Борисов – зам.-кмет на Община Ботевград, Стефка Граматикова – секретар на Община Ботевград, директори на училища и детски градини в общината. 


Гостите бяха приветствани от Каролина Маринова – директор на Центъра за личностно развитие в Ботевград. В изказването си тя съобщи, че Центърът отваря врати, съгласно решение на Общинския съвет от 30 ноември 2017 год. и заповед на кмета на Община Ботевград от 1 декември същата годна. 


„Предметът на дейност засега е само ресурсно подпомагане, като допълнителна подкрепа. Нашият център се различава от останалите в страната по това, че ние можем да развиваме всички дейности по чл. 49, ал. 1, т. 1 – 6, докато те развиват основно дейности по интереси. Стартирахме с 95 деца и ученици със специални образователни потребности в 18 образователни заведения – 10 училища и 8 детски градини в общината”, каза г-жа Маринова при откриване на Центъра. Тя допълни, че предстои Центърът да предложи и други дейности: развитие на интересите, способностите, компетентностите и изявата в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта; кариерно ориентиране и консултиране; превантивна, диагностична, рехабилитационна, корекционна и ресоциализираща работа с деца и ученици; педагогическа и социологическа подкрепа; прилагане на програми за подкрепа и обучение за семействата на децата и учениците с увреждания. 


В Центърът за подкрепа за личностно развитие работят 13 специалисти, като предстои техният брой да се увеличи, стана ясно от изказването на Каролина Маринова. Тя пожела на своите колеги здрави и сили, ентусиазъм и упоритост, необходими при обучението и възпитанието на децата. 


Думата за приветствие бе дадена на зам.-кмета Борис Борисов. „За мен е удоволствие да Ви приветствам днес тук и да дам официално началото на първата учебна година на общинския център. Пожелавам на всички много здраве, една успешна учебна година, и когато след една година се съберем отново тук, да отбележим какви успехи са постигнати. На добър час!”, каза той.


Представителят на МОН - Грега Ганева също поздрави екипа на Центъра. "На днешния ден, освен че е хубав празник, ние откриваме официално и първия в България дневен центъра за личностно развитие. Надявам се, че с общи усилия, които работим в тази сфера, на ниво Министерство, на ниво Община, на ниво центрове, детски градини и училища, изобщо цялата система на образованието, да можем заедно да отговорим на тези големи предизвикателства. Да реализираме на практика добрите намерения на Закона за училищното и предучилищното образование. Желая Ви преди всичко да сте здрави, защото трябва да имате сили и кураж да преодолеете всички трудности. Спорна работа на госпожа Маринова и целия екип!", пожела Грета Ганчева.