Според изследователите червените боровинки в най-голяма степен подпомагат развитието на умствените способности при хората.
Статия, посветена на хранителните продукти, които допринасят за увеличаване на умствените способности, публикува в новия си брой изданието Psychology Today. Учените достигат до извода, че продуктите, полезни за сърцето, са полезни също така и за мозъка.
Според изследователите червените боровинки в най-голяма степен подпомагат развитието на умствените способности при хората. В тях се съдържа голямо количество антиоксиданти, които взаимодействат със свободните радикали на кислорода.
Тези радикали произвеждат холестерол, които не само е вреден за сърдечно-съдовата система, но е виновен и за влошаване на паметта и работата на опорно-двигателния апарат с напредване на възрастта.
Според учените диета, в която червените боровинки присъстват обилно, води до подобряване на паметта и до по-балансирана работа на опорно-двигателния апарат.
На второ място се нареждат къпините. Те притежават същите свойства, но при тях антиоксидантите са по-малко. За сметка на това обаче при къпините има вещества, които подобряват зрението.
Третото място си поделят цвеклото и зелето. Веществата, съдържащи се в тези зеленчуци, разрушават ферментите, които в голяма степен водят до развитие на болестта на Алцхаймер и снижават когнитивните финкции.
Следващо място в класацията заема мазната риба. Сьомгата, сардината и херингата съдържат киселини, които също разграждат вредните ферменти. Изследванията показват, че ако един път в седмицата се консумира някой от тлъстите видове риба, това помага в значителна степен да се намали вероятността от развиване на Алцхаймер.
Пето място в рейтинга на "умните" храни заема спанакът. Специалистите установяват, че той забавя появата на проблеми с нервната система, вследствие остаряването на организма, и предотвратява възникването на нарушения в познавателните способности.
Zdrave.bg