Но ако ядем меса, плодове и зеленчуци, които виреят у нас или в съседните страни, си гарантираме тяхната свежест. Освен това, организмът ни е привикнал към нашата си кухня и всички експерименти с далечни специалитети могат да не ни се отразят особено добре.


А и по този начин се развива кулинарният туризъм. Ресторантите вече се стремят не толкова да представят чужди ястия, а да създават гурме от местни продукти, както и да разчупват традиционните за региона рецепти.


Цветна кухня


Цветята все повече навлизат не само в чиниите, които ни поднасят в гурме ресторантите. Все по-лесно е всеки от нас да си намерили ядливи цветни растения, с които да постави завършек на ястията си.


Те не добавят вкус или аромат в чинията, но определено я превръщат в произведение на изкуството.


Блясък и сладост


При десертите най-големият хит за 2018 г. е златото. Сметановите глазури и фонданите с цветовете на дъгата отстъпват пред златистите цветове на торти и други десерти. 


За по-платежоспособните се предлагат продукти, които не само изглеждат златни, но и съдържат златен прашец. Точно както в онези скъпи бутилки шампанско, които бяха хит преди години.


Свежо и лесно


Все по-голяма популярност набират и свежите сокове от зеленчуци. Ако до скоро бяхме луди по плодовите фрешове, сега на дневен ред са витаминозните и засищащи смутита, познати и като нутри бомби.


Коктейлите от зеленчукови сокове стават разпространени не само в домашни условия, но и в ресторантите. В повечето случаи не съдържат алкохол и са просто по-лесният начин да изконсумираме това, което иначе не бихме. А ако искаме и малко висок градус, винаги можем да си поръчаме едно Блъди Мери.


И това е вариант


Алтернативните млека бавно, но сигурно навлизат и на нашия пазар. Инвазията им е свързана и с все по-големия брой вегани. Става дума за бадемово, оризово, конопено, соево мляко.


За мнозина тези продукти не е правилно да се наричат мляко. Но за други, с непоносимост към лактоза например, са добра алтернатива.


Тревопасни


Все повече се увеличава броят на хората, които прибягват до всякакъв вид растения, за да редуцират теглото си и да си набавят необходимите хранителни вещества и витамини. Съществуват и не една и две диети, основаващи се единствено на консумацията на растения.


И това никак не е чудо, като се има предвид бумът на всички суперхрани. Очаква се консумацията на месо в световен мащаб да намалява, а ние все повече да търсим в растенията това, от което се нуждае организмът ни


Насипно здраве


Все по-актуално става и добавянето на различни прахове към ястията, които консумираме. Било то протеини или колаген - така по-лесно може да си набавим всички необходими вещества, дори и храната ни да не ги съдържа.


Илюзия


С напредването на технологиите все повече вегански и вегетариански ястия изглеждат сякаш съдържат в себе си месо. Така един бургер без нищо животинско в него може да ни заприлича на апетитно парче месо, от което тече кръв, сгушено между две питки.


Всевъзможни кюфтета и пържоли за вегани вече се предлагат не само по магазини и ресторанти, но и се приготвят в домашни условия от ентусиастите. Все пак, човек се храни и с очите.


В дома е най-добре


Домашно приготвената храна набира все по-голяма преднина в сравнение с тази в заведенията. Дори ястието да е по-просто, може да го направим точно по вкуса ни. А и знаем произхода на продуктите и техният срок на годност, което не си е малко.