Акушерки искат самостоятелна практика своя съсловна организация и по-добро заплащане. Това стана ясно на Седмата международна академия на Алианса на българските акушерки, която се проведе във В. Търново в последните три дни на изминалата седмица. В България има сериозен недостиг на акушерки, които не могат да покрият нуждите на болниците. Според Благовеста Костова от Пазарджик, ако пенсионерките напуснат, положението ще стане катастрофално. Начинът да се реши този тежък проблем е да се върне доверието към съсловието и да се даде възможност акушерката да практикува самостоятелно, както е в Западна Европа. Освен това е необходимо и по-добро заплащане, сега заплатите са средно по 700 лв., което не удовлетворява жените, които търсят възможности в други държави или сменят професията си. Във Великобритания акушерката получава заплата над 2000 лири, стана ясно на срещата.


Форумът започна като всички участнички изпяха заедно химна на българската акушерка, всяка от тях получи текста заедно със сувенир, който олицетворява дървото на живота.


Приемствеността в акушерството с измиване на ръцете бе демонстрирана от отличничката на Медицинския филиал във В. Търново и най-възрастната акушерка у нас Мария Петкова от Ботевградско. Баба Миче, както всички я наричат, е на 85 години и до ден днешен, вече 66 г., обслужва родилки и бебета и всички, които я потърсят.


Мария Петкова, която колегите й нарекоха “Акушерката на България” и я аплодираха бурно, много искала да стане лекар, но родителите ѝ нямали възможност да я издържат, затова учила в акушерско училище, където обучението било безплатно. Като завършила, отначало израждала бебета по къщите, а после в родилен дом, което било мечта за нея.


Раждаха се 80-90 деца на месец, а сега 30-40 деца, отчете баба Миче, която се чувства щастлива с девиза си, че докато ръцете и краката я държат, ще продължава да работи. Затова нито един нуждаещ се от медицинска помощ не е върнала, къщата й винаги е пълна с хора.


"Крепи ме обичта на децата и майките и първият детски плач. Не работя за пари, не работя за слава, а за това, че обичам децата", каза акушерката. Тя завеща на колежките си да обичат професията си, която е най-благородната, защото в ръцете им се ражда животът.


"Не влагате ли сърце, не влагате ли обич, по-добре се откажете", се обърна към акушерките в залата баба Миче.


На форума присъства и Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Тя съобщи, че на 8 ноември ще бъде подписан колективният трудов договор в сферата на здравеопазването, където стартовата заплата на акушерките се очаква да стане 900 лв. Но трябва да бъдат подготвени правилата за добра акушерска практика, което е ново в акушерството, и шанс те да бъдат изработени от самите акушерки. Правилата ще бъдат представени на здравния министър за одобрение.


Академията откри доайенът на детската гинекология проф. Милко Сираков. Той представи интересни случаи от своята практика в УБ “Майчин дом” както при деца с аномалии и сексуална злоупотреба, така и за извадени чужди тела от половите органи на момичета.


Задълбочен анализ на причините за преждевременното раждане направи гинекологът проф. Благовест Пехливанов от пловдивската университетска болница “Селена”. Той отчете, че 1 на 10 бебета се ражда недоносено, като най-новата причина за това се търси и в дефекта на определен ген. Според проф. Пехливанов едно преждевременно раждане не може да бъде спряно, то може да бъде само отложено за часове. А като причини за недоносеността гинекологът посочи възрастните родилки, многоплодната бременност, асистираната репродукция, затлъстяването, някои заболявания на майката и др.


Особен интерес предизвика презентацията на кралската акушерка Джесика Рийд от Англия, консултант по майчино и детско здраве за Лондон и в Министерството на здравеопазването. Тя представи 5-годишен план за развитие на родилната помощ на Острова. Рийд коментира причините за мъртвите раждания и заяви, че проблемът с недостига на акушерки вече е засегнал и Великобритания. Освен това за първи път през миналата година раждаемостта в Англия е спаднала. При нас много майки над 40 години раждат за първи път, отчете гостенката.


Вредно ли е тютюнопушенето по време на бременността, коментира акушерката Гергана Николова, която е част от екипа на здравното министерство на Англия, разработващ план за подобряване на майчиното здравеопазване. При пушачки 35 процента е рискът от спонтанни аборти, а с 27 на сто се увеличава преждевременното раждане, подчерта Николова. Ако майката пуши, 60 процента е по-голяма вероятността детето да развие астма, като 47 на сто е рискът от мъртво раждане. Николова съобщи още, че в Англия 10,8 процента са пушещите майки, а в България те са 65 %. В Англия има национална програма за превенция на тютюнопушенето, която цели до 2022 г. пушачките на Острова да намалеят до 5 процента.


Също доста интересна беше лекцията на доц. Диана Димитрова за хомосексуалното родителство и ролята на акушерката. Бяха дискутирани и темите за прегарянето в акушерството, за слуховия скрининг при новородените, акушерската грижа в България, захранването на бебето и др.


По време на форума, на който присъстваха над 250 акушерки, бе проведено и общо събрание на членовете на Алианса.


 Сн.: Виктория Гърдева